ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: “Ведмеді вийшли на прогулянку просто на автодорогу на заході України”

Сьогодні розвінчуємо поширений фейк про ведмедів, які нібито вийшли на дорогу на заході України. За допомогою онлайн-ресурсу Tineye ми з’ясували, що відео було зняте в Болгарії чи Румунії, але не в Україні. Також розповідаєм про сумнівне джерело, яке власне й поширило відеоролик в українському інформаційному просторі.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

 Відео з таким заголовком 30 листопада опублікували на фейсбук-сторінці «Ґлаврєд Новасті». За джерело вказали, що би ви думали, ну звісно ж — соцмережі.


З понад 200 коментаторів і 62 тисяч глядачів ніхто не поставив це під сумнів. Тому це зробили ми.

 Ми перевірили інформацію. Відео було зняте НЕ на заході України, а скоріше за все в Болгарії чи Румунії.

Як з’ясували походження відео?

Найперше ми зробили кілька скриншотів із відео та прогнали їх через онлайн-ресурс Tineye. Він дозволяє перевірити, де саме фото з’явилося вперше.

Таким чином ми встановили, що ці зображення були розміщені на болгарському сайті “Пловдив 24 часа” ще 27 листопада цього року (Пловдив - болгарське місто).

Цікаво, що в самій статті журналісти болгарського видання заперечують, що це відео було зняте в їхній країні, натомість вказують на Румунію:

«У соціальних мережах поширюється відео, на якому видно, як два ведмеді йдуть засніженою дорогою. За словами користувачів, воно було зняте в Пампорово (гірський курорт у Болгарії). Однак з'ясувалося, що відео застаріле і, ймовірно, було давно зняте в Румунії».

Днем пізніше відео з’явилося на ютубканалі Боріса Божінова. Він стверджує, що відео було зняте таки по дорозі до Пампорово, у Болгарії.

Сторінка «Ґлаврєд Новасті», звідки це відео потрапило в український інформаційний простір, ведеться російською мовою. Вона пов’язана з однойменним сайтом сумнівної якости, де публікуються гороскопи та астрологічні прогнози. Крім того, у підписі до відео спочатку було написано «на західній Україні» — типовий конструкт російської пропаганди. Ніякої західної України не існує. Україна одна. Пізніше, після скарг читачів, підпис змінили small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01