ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: воєнторг торгує окопними свічками від волонтерів

Окопні свічки дійсно є в цій крамниці. Їх виготовили волонтери на прохання і за підтримки підприємців, які потім безкоштовно передають їх військовослужбовцям
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Знову зрада, знову окопні свічки від волонтерів, якими нібито торгують у воєнторзі. Цей фейк ми спростували на початку цього року. Тоді масово поширювали відео з закадровим голосом про те, що в одному з харківських воєнторгів продають окопні свічки, виготовлені дітьми-волонтерами:

"Ось так ми зможемо перемогти. Окопні свічки по 250 гривень, які робили, я так розумію, діти, люди - продаються в воєнторзі міста Харків", — каже користувач тік-ток Ґєннадій Нємой. 

При цьому він не неводить жодних доказів. Одна з основних наших претензій тоді до нього була — відсутність назви цього воєнторгу.

Що ж, він дослухався до нашої критики і наклав той самий голос, щоправда з обрізаною згадкою Харкова, на зображення фасаду одного з магазинів військової форми, взуття та спорядження Frontman. Подоби на правду це не додало, а лише полегшило нашу роботу.

Отож, пояснюємо на пальцях, що тут до чого.

Така крамниця дійсно існує — це всеукраїнська мережа, яка представлена в Києві, Одесі, Дніпрі, Запоріжжі та, власне, Харкові, про який згадував Ґєннадій.

Якщо минулого разу, він хоча б показав відео, на якому можна було побачити свічки з цінниками, то нині навіть цього немає. Як і минулого разу він знову не каже, чи звертався за поясненнями до адміністрації крамниці та чи повідомив про це у поліцію.

Натомість усі ці деталі нам повідомили самі власники мережі Frontman, з якими ми зв’язалися.

Попереднє і це відео вони розцінюють як замовний фейк. І гадки не мають, звідки могли взятися свічки з цінниками на їхніх полицях. Єдине їхнє пояснення — хтось зумисно поставив, щоб зняти ці відео.

«Після публікації того відео до нас навіть поліція приїжджала, всіх опитали, провели обшук, але, звісно, нічого не виявили. Навіть якщо подивитися на обліковий запис цього користувача, то одразу складається враження, що його створили виключно для дискредитації нашого магазину — із трьох відео на каналі — два присвячені нам», — каже співвласник мережі Юрій.

Хто б міг таке зробити він напевно не знає. Припускає, це можуть бути як конкуренти, так і просто зловмисники, які хочуть посіяти недовіру до волонтерських рухів в українському суспільстві.

На прилавках крамниці дійсно є свічки, але не так звані окопні, а гелеві, виготовлені зумисно на продаж. Що стосується парафінових, то підприємці профінансували матеріяли для виготовлення 500 «окопних» свічок. Замовили волонтерам, із якими співпрацюють. 200 з них були передані на Бахмутський напрямок, ще стільки ж — на Херсонщину.

Ми зв’язалися з волонтерами благодійного фонду “Лепка”, про яких згадував Юрій, вони підтвердили, що дійсно виготовляли свічки для мережі Frontman. На їхній сторінці в фейсбуці можна знайти багато фотозвітів про виконану роботу.

Щоправда це було не від імені фонду, а як приватна ініціатива самих працівників. «Хлопці багато кому ллють свічки. Продавати, не продавали, але постійно у всіх просять парафін, банки, папір. Юрі дали +/- 50 штук. Він казав хлопцям, що це для ЗСУ», -розповідає очільник фонду Микола Богуцький.

Крім того компанія Frontman допомагає Збройним силам України й в інший спосіб — закуповує автомобілі, одяг, взуття та інше матеріяльно-технічне забезпечення. На підтвердження цього підприємці прислали нам дві Подяки, які отримали від Командування 92-гої окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка.

Також показали нам фотографії, на яких вони передають допомогу військовим на тлі вивіски крамниці. Ще в нашому розпорядженні є відео, на якому можна побачити процес виготовлення «окопних» свічок small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01