ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейки у мережі: Нафтогаз розпочинає повернення коштів за транспортування та розподіл газу

На фейсбук сторінці «Центр Новин» шириться дезінформація, що нібито вже до кінця листопада людям треба подати заявку, аби отримати гроші від Нафтогаз за доставку/ розподіл газу. Розповідаємо також й про інші фейки, які просуває серед своїх підписників ця сторінка.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Увага! Ми викрили центр дезінформації! Читайте текст до кінця — насправді цей допис спростовує не один фейк, а десятки! Просимо про репости та лайки.

 У фейсбуці поширюють фейк про те, що, мовляв, з 22 жовтня Нафтогаз розпочинає повернення коштів за транспортування та розподіл газу. Таке рішення буцімто ухвалила Верховна Рада України. Щоб отримати гроші, просять до кінця листопада подати заявку (знову поспіх, щоб не дати вам час у всьому розібратися).

 


Фейк стилізовано під випуск новин Єдиного телемаратону. Для цього слова ведучого нарізали в потрібній шахраям послідовності та поверх наклали свої неправдиві написи.

 Уся ця кампанія з повернення коштів — брехня, мета якої — розкрутка телеграмканалів та збір персональних даних.

Фейк уже спростували в самому Нафтогазі:

«Закликаємо бути уважними та обережними: у жодному разі не передавайте свої дані стороннім особам. Довіряйте тільки офіційним джерелам!» — закликали у компанії.

Вони також пояснили, що станом на зараз документи на повернення переплат приймаються винятково в Центрах обслуговування клієнтів.

Нафтогаз дійсно працює над розробкою та впровадженням онлайн механізму подачі документів для перерахунку та повернення коштів за доставку/розподіл газу. Але поки що це лише в планах.

«Ще раз підкреслюємо – ми не збираємо через інтернет жодної персональної інформації клієнтів», — наголосили в компанії.

Центр дезінформації

Уперше дезу про повернення грошей вкинули 23 жовтня на сторінці «Центр Новин», яка має 1,6 тисяч читачів. Така невелика, як для шахрайського ресурсу, кількість підписників пов’язана з тим, що сторінку створили щойно 18 жовтня.

Це вказує на те, що зробили це під конкретну задачу. А саме — збір персональних даних та розкрутка талеграмканалів — докладно про це далі.

Якщо натиснути на посилання, за яким «Центр Новин» пропонує подати заявку, ви потрапите на телеграмбот «Інформаційний помічник», який попросить вас підтвердити, що вам є 18 років. Після цього ви не зможете подати заявку на повернення коштів, натомість вам запропонують подати запит на вступ до телеграмканалу «Україна Online: Політика, новини», який має понад 1 мільйон 240 тисяч підписників.

Якщо через деякий час повторити всю процедуру, то замість «Україна Online» вам запропонують підписатися вже на інший телеграмканал - «Times of Ukraine», який називає себе «політичним та незалежним медіа, якому довіряють». Наразі на нього підписалося понад 845 тисяч людей. Ці телеграмканали можуть тасуватися та змінюватися без кінця.

Уся ця шахрайська кампанія найперше спрямована на недобросовісну розкрутку телеграмканалів та видурення ваших персональних даних.

З часу свого створення (18 жовтня) сторінка «Центр Новин» опублікувала 42 відео. Усі вони — це така сама підробка випусків новин різних телеканалів. Викладена в них інформація - брехня та маніпуляція.

Серед останніх фейків, які просувала ця сторінка:

Скасування мобілізації вже з 24 жовтня (“причини в описанні профілю” — лінк на телеграмканал);

 Зеленський підписав закон про грошову допомогу всім людям, які з початку повномасштабного вторгнення не виїжджали за кордон (як завжди просять подати заявку, а насправді — підписатися на телеграмканал);

Мережа АТБ зачиняється на роздає свої товари усім громадянам України (“графік по областям на районам виклали на сайті» — читай — телеграмканалі). Насправді ніякого графіку не існує;

Петиція про мобілізацію депутатів Верховної ради (як ви вже здогадалися, замість петиції ви потрапите на телеграмканал);

Чоловікам дозволили виїзд за кордон з 24.10.23. Для цього буцімто потрібно зробити грошовий внесок (“інформацію про внесок опублікували за посиланням в шапці профілю» — звісно, веде він на телеграмканал);

5 кубометрів дров для кожному українця (“подати заявку можна на офіційному сайті” — читай телеграмканалі);

З 24 жовтня в деяких регіонах України вводиться сухий закон (список областей "виклали" (ніт) в телеграмканалі);

Верховна рада ухвалила закон, згідно з яким люди, дохід яких не перевищує 15 тисяч гривень на місяць зможуть отримати широку програму субсидій (“інструкція як отримати та офіційний сайт в телеграм каналі”). Брехня;

Мережа магазинів АТБ запустила програму “Подарунки дітям». Подарунки отримають 2 мільйони дітей (подати заявку на подарунок просять, звісно, на телеграмканалі). Це брехня;

Верховна рада планує заборонити куріння з 24 жовтня, за порушення — штраф 50 тисяч гривень (“українці можуть скасувати прийняття цього закону в один клік на сайті” — телеграмканалі). Брехня.

 Це лише невелика частина тих фейків, які поширюють на молодій сторінці «Центр Новин».

Боротися з нею - все одно що йти зі списом проти млина. Завтра вони створять нову сторінку, де так само публікуватимуть дезінформацію, через яку заманюватимуть людей на сумнівні телеграмканали.

Єдиний надійний спосіб цьому протидіяти - читати новини з надійних джерел - визнаних, провідних медіа, які мають прозоре фінансування та редакційну політику, де немає анонімів, а за кожною новиною стоїть автор, з яким за бажання можна зв'язатися і за потреби зробити йому зауваження.

Так, навіть ці медіа не ідеальні, але це принаймні мінімізує ризики, що вас пошиють у дурні, навішають на вуха локшину, видурять персональні дані або під виглядом патріотичного відео нав'яжуть ворожі наративи. Тримайте голову в холоді, сприймайте інформацію критично  small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01