ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейковий збір грошей на підтримку сина та матері Дар'ї, убитої на фронті медикині

Розвінчуємо сьогодні фейковий збір грошей, який поширюють в мережі нібито на допомогу матері та сину бойової медикині Дар’ї Філіп’євої. Її кілька днів тому вбили росіяни. Кажуть у цих оголошеннях, що у дівчини нібито залишилася хвора матір, яка потребує допомоги, також згадується “осиротілий 4-річний син”. Але це абсолютний фейк, як нам вдалось з'ясувати. Матері та сина у Дар'ї немає, а ці люди лише наживаються на наших співчуттях та викрадають наші гроші.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Наскільки треба бути цинічними, щоб наживатися на смерті людини. В мережі поширюють фейковий збір грошей — нібито на допомогу матері та сину бойової медикині Дар’ї Філіп’євої, яку кілька днів тому вбили росіяни.

🚫Пишуть, мовляв, у дівчини залишилася хвора матір, яка потребує допомоги. А в певних оголошеннях також згадується “осиротілий 4-річний син”.



✅Це брехня. Насправді матір Дар’ї померла багато років тому і ніякого сина у неї ніколи не було.

👉Бойова подруга Дар’ї Філіп’євої старша медикиня Ірина Клемейнова повідомила нам, що матір дівчини Надія померла ще сім років тому.

👉Хрещена Філіп’євої Ніна Попова у своєму фейсбуці також пише, що матері вже давно немає, а ті, хто організовує такі збори, лише наживаються на людському горі. Це ж нам підтвердили й інші близькі Дар’ї.

👉Подруга Дар’ї Марина, яка зараз займається поховання загиблої, в особистому листуванні з нами підтвердила, що дітей у жінки ніяких не було

⛔️Після розголосу й численних скарг шахрайські дописи вже видалили. Але цю схему використовували раніше, використовуватимуть і надалі, тому ви маєте розуміти, як це працює і як цьому протистояти.

❗Важливо

Як це часто буває, шахраї тиснуть на емоції своїх потенційних жертв. Розчулені люди охочіше перераховують гроші на, як вони думають, допомогу. Перевірити інформацію через відкриті джерела не завжди вдається. А запитати чи справжній збір безпосередньо у вбитих горем родичів загиблої не всі наважуються. На це й розраховують злочинці.

🦉Якщо ви точно вирішили перерахувати гроші — не соромтеся потурбувати близьких — краще запитайте чи номер їхньої картки вказано в зборі.

Але перед тим спробуйте її пошукати в гуглі або безпосередньо в фейсбуці. Наприклад, так нам вдалося з’ясувати, що номер картки *7627, на яку аферисти просять скинути гроші для буцімто родичів Дар’ї, фігурує в багатьох інших фейкових зборах  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01