ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Жалісливі історії про фейкових людей: як роспропаганда поширює занепадницькі настрої серед українців

Півтора мільйони підписників на жовту сторінку, яка поміж бульварними дописами просуває зраду та російські наративи. Навіть якщо відкинути ботів, усе одно завелике число. На прохання наших читачів сьогодні розкажемо про фейсбук-групу «Пошепки»
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Сторінка з’явилася задовго до повномасштабного вторгнення. Але була довга перерва — останній допис датовано 17 листопада 2021 року. Потім аж 21 лютого минулого року, а вже починаючи з 24 лютого — майже в щоденному режимі публікують щось патріотичне, передруковують новини та картинки з різних сайтів. Віднедавна розповідають історії нібито своїх читачів.

Нашу увагу привернули кілька останніх дописів на сторінці. Розкажемо про найпоказовіші:

Один із них про сім’ю переселенців зі сходу. «У них син 17 років, такий гарний, модний. Так от днями я повертаюсь додому і застаю його в ліжку зі своєю 15-річною донечкою. Я мало не впала!» — подають історію від анонімної пані, яка нібито й прихистила сім’ю. Все це ілюструють фотографією “того самого” хлопця. 2,4 тисячі лайків.

У другому дописі від 9 травня, на який ми звернули увагу — жінка розповідає, як зібрала онуків і вирішила розповісти їм про «День перемоги та подвиг радянської армії». «Вважаю, не правильно, що зараз діти нічого не знають про це важливе свято. Крім того, мій тато воював», — каже вона. Теж анонімно, але фотографію нібито цієї жінки додають. Майже пів тисячі лайків.

Ще одна історія про українку, яка «12 років живе в Німеччині, тяжко працює». Аж ось з початком Великої війни до неї переїхала сестра, оформила біженство. «Живе вона у мене, я їх усіх годую, роботу сестра шукати не поспішає. А сама вона з Тернопільщини, тобто їй тікати не дуже й треба було», — скаржиться українка. 1,7 тисячі вподобань.

Або ось ще одна. Чоловік у 2017 році підписав контракт і пішов на службу. Вдома в нього нібито залишилася дружина і двоє синів. Та згодом на сході він зустрів іншу, молоду і дуже гарну. «Коли я все розповів дружині, вона сказала, що моя коханка просто хоче отримати гроші, якщо я загину. А що, як дружина права?» — буцімто переповідають слова чоловіка. 7,3 тисячі вподобань.

Так от, в усіх випадках світлини фейкові — взяті з російських стокових сайтів, які пропонують фотографії для аватарок. Це легко перевірити, банально пропустивши їх через ґуґл пошук за зображенням. Усі знахідки виведуть вас на російський яндекс. Їх активно використовують на сайтах знайомств ті, хто не хоче показувати своє справжнє фото. Або ж для ілюстрації оголошень про пошук сиділки (в передостанній історії) тощо.

Розповідь про 15-річну доньку покликана спровокувати вороже ставлення до внутрішніх переселенців, російські пропагандисти зацікавлені в розколі українського суспільства на будь-якому підґрунті.

Щодо «дня перемоги» ви й самі розумієте, що тут просувається ідея «пабєдабєсія» й дідів на палках. Нагадаємо, що в Україні 9 травня святкуватимуть День Європи. А день пам'яті та примирення відзначають 8 травня. Справжній день перемоги у нас ще попереду.

Історія жінки з Німеччини спрямована на те, аби викликати у людей злість до українських біженців.

А от слова чоловіка спрямовані вже проти військовослужбовців.

Ми списалися з кількома найактивнішими коментаторами цієї сторінки. Це справжні люди, які до наших пояснень не вбачали жодних проблем і щиро вірили всім публікаціям. Користувачка Наталка розповіла, що читає цю сторінку останні пів року. Вважала це «такою собі сторінкою для літніх пані».

«У мене було якась підозра, але я бачу що розповіді описуються, як ті, що відбуваються у нас. Прикро. Дивлячись на цю сторінку - не могла подумати , що це сторінка ворога», — розповіла вона нам.

Закликаємо не вірити всьому, про що пишуть у соцмережах. Перш ніж поширити той чи інший допис — переконайтеся, що в ньому викладена правдива інформація. Якщо ви помітили, що ваші літні батьки підписані на схожі сторінки — поясніть їм проблему. Знайдіть гідну альтернативу. Є безліч сайтів, які публікують життєві історії. Але на відміну від усіляких «Пошепки», вони правдиві і написані фаховими журналістами. За собою також слідкуйте, фейки вражають людей незалежно від віку та статі small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01