ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Медовик - російський десерт? Як росіяни привласнюють чужу кулінарну спадщину

У твіттері (X) став вірусним допис, де Медовик зокрема названо “російським етнічним десертом”, що викликало хвилю обурення серед українських блогерів. Розповідаємо про справжнє походження торта.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Нуль днів, як росія нічого не крала. У твіттері (“X”) завірусився допис на 2,5 мільйони переглядів (!), у якому користувачка Jelena Feralfairy13 хвалиться, що приготувала торт Медовик. Усе б нічого, але вона закликає усіх скуштувати “цей російський етнічний десерт”.

Це нахабна брехня і привласнення чужої кулінарної спадщини. Це не російський десерт.
 
На це першою звернула увагу українська блогерка Антоніна Малей, вона ж “Горгона Бобровицька”, вона ж “Gadget Hackwrench”.
“Уперше рецепт цього конкретного медовика був опублікований у книзі "Українська кухня" у 1960 році. А потім він поширився по всьому Радянському Союзу. Це не російська страва. Як завжди”, — написала вона під фейковим дописом.
Її коментар залишився б непоміченим (686 переглядів), якби не інша українська блогерка Катерина Мола, вона ж “бісова ковінька”. Катерина заскринила спростування Малей і опублікувала в себе на сторінці.
“Іноді мені здається, що коли pycня називає щось своїм, можна навіть не перевіряти - 100% що спи@дили”, — прокоментувала вона.

Станом на зараз її пост переглянуло майже 105 тисяч людей. Не 2,5 мільйони, звісно, але це вже щось, можна боротися. Тому ми вас закликаємо поширити й наш матеріал, щоб його побачило якнайбільше людей.

Книжка "Українська кухня" є в продажу на барахолках і маркетплейсах. За цей раритет просять від 1500 до 21841 гривень. На одному з таких сайтів ми знайшли повну оцифровану копію книжки. Тільки рік видання і наклад інші, в усьому іншому вона абсолютно ідентична до тієї, яку згадує Антоніна Малей.

 Космічні гроші, які просять за цю раритетну книжку на маркетплейсах
 
Оскільки копія знаходиться на російському сайті-сміттярці, ми не даємо вам лінк. Але нижче наводимо копію сторінки з рецептом того самого медовика. Якщо комусь треба докази, звертайтеся, надішлемо PDF-версію книжки.
Скрин того самого рецепту медовика з тої самої книжки 1957 року "Українська кухня"
 
Уже на своїй сторінці в фейсбуці Антоніна Малей додає, що “медова випічка популярна в словʼянських країнах, але саме оцей рецепт медовика, що став суперпопулярним в совєцькому союзі, був уперше надрукований у книзі “Українські страви” 1957 року.
“Через кілька років пані Цвек (українська кулінарка - ПТБН) опублікувала у своїй книзі ще рецепти медовиків і вони розповсюдились по території всього совєцького союзу, щоб за кілька десятиріч росіяни, як оця в твіттері, розказували про «свою традиційну» кухню: борщ, хачапурі і медовик)”, — обурюється Малей small logo

 

 

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01