ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Міжнародний день морозива: Чи справді існує таке свято?

Ваша Сова, фактчекерка, в інтернеті вичитала про Міжнародний день морозива 10 червня. Спершу вона зраділа новині, але потім вирішила перевірити її на правдивість. Якою ж виявилась правда — читайте далі у нашому матеріалі.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Літала Сова собі в інтернеті й вичитала, що сьогодні, виявляється, Міжнародний день морозива.

“Яка чудова новина! Чому б не поласувати полуничним ріжком?”, — подумала я. Уже майже розправила крильця, як раптом згадала, що я ж усе-таки фактчекерка. Негоже вірити на слово! Одне слово — полетіла перевіряти, що воно за свято таке.
Що вас сказати? Немає такого свята сьогодні. Усе це — зіпсований телефон із кодом +7. Так-так, знову російські копита стирчать.
 
 
Про що йдеться
Інтерфакс-Україна, УНІАН, Кореспондент, Радіо Люкс, Українські Національні Новини, Апостроф та десятки інших медій повідомили, що сьогодні, 10 червня — Міжнародний/Всесвітній день морозива.
Насправді
Ні Міжнародного, ні Всесвітнього дня морозива в цей день НЕ існує. Якщо ви погуглите, то побачите, що день морозива 10 червня “святкують” лише журналісти українських та російських видань. Жоден англомовний сайт не знає про це.
Як не дивно, в США дійсно є День морозива. Тільки він Національний і припадає на третю неділю липня. Наприклад, цього року американці його святкуватимуть 21 липня [1, 2].
А звідки взялася дата 10 червня?
Перші згадки про “День морозива” в цей день почали масово з’являтися в російсько-українській зоні інтернету приблизно у 2013-14 роках. На своїх сміттярках росіяни пишуть: “Вважається, що саме 10 червня 1786 року в США розпочалися масові продажі морозива”. Дослівно майже те саме пишуть і українці.
Тоді Україна ще міцно сиділа на російській інформаційній голці, а українські журналісти паслися на їхніх сайтах й охоче все тягнули до нас. Тому майже напевно, що це саме українці скопипастили російські новини.
Важко сказати, звідки росіяни взяли цю дату. Можливо колись якийсь їхній журналіст неправильно вирахував третю неділю липня (це ж як треба було постаратися!) А тоді інші вже почали з року в рік тягати це “свято” одне в одного.
На жаль, серед них і українці. При чому роблять це й досі. Ймовірно, уже переписують в українських колег, але чомусь не цікавляться, звідки ті взяли цю дату.
Трішки історії
Національний день морозива заснував 9 липня 1984 року тодішній президент штатів Рональда Рейгана [3]. Святкування планували провести лише в рік підписання цієї резолюції, щоб підтримати виробників морозива. Однак традиція прижилася і тепер американці щорічно проводять церемонії та заходи в третю неділю липня, як і закликав Рейган.
Перша згадка морозива в США датується 1744 роком, а перша реклама з’явилася в 1777 році [4]. Як бачите, навіть тут росіяни наплутали, коли написали про 1786 рік.
Відомо, що 8 червня 1786 реклама морозива з’являлася в газеті “New York Post” [5]. Але вона не була першою. Можливо, саме на основі цієї інформації росіяни написали своє пояснення.
Нехай усім нам це фейкове “свято” буде черговим нагадуванням, що від росіян треба триматися якнайдалі.
Нагадаємо, що раніше українські медії уже святкували російський день сина [6] і російський день доньки [7].
Завжди ваша, СОВА small logo
Джерела:
[1] https://www.timeanddate.com/holidays/fun/ice-cream-day
[2] https://nationalday365.com/national-ice-cream-day/
[3] https://web.archive.org/...//www.presidency.ucsb.edu/ws/...
[4] https://www.idfa.org/the-history-of-ice-cream
[5] https://todayinsci.com/Events/Foods/IceCreamOrigin.htm
[6] https://www.facebook.com/behindtheukrainenews/posts/pfbid0jrmwy5MasbJG92DYNS1hy7YpksH2zo4pZzuahfHZTXCstkQaULwx6FgrYYERzNT9l

[7] https://www.facebook.com/behindtheukrainenews/posts/pfbid03F1DVKy71iZJj6ZZS1u9p4w1YoPdR6atnJUcDTfoBAtBEBZCd4CYJZvUun3WJTRtl

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01