ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Нові пенсійні виплати? Як під виглядом пенсійних змін розкручують телеграм канали

Останнім часом в соцмережах ширяться неправдиві повідомлення про зміну системи нарахування пенсій, нібито тепер враховують лише вік, а не страховий стаж. Ці фейкові повідомлення поширюються через Telegram-канали для збільшення підписників. Насправді жодних змін у пенсійній системі України не вводили, і пенсії, як і раніше, розраховуються на основі страхового стажу.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Соцмережами ширяться чутки, буцімто відтепер для нарахування пенсій братимуть до уваги вік людини, а не її “стаж роботи”. Щоб дізнатися, хто скільки отримає, пропонують перейти за посиланням.

Ми перевірили, кому і навіщо знадобилися ці побрехеньки. Подробиці — далі.

Про “нову пенсійну систему” серед інших повідомив телеграм-канал “Хмельницький Info”. При цьому там посилаються не на кого-небудь, а на сам Пенсійний фонд України. Фейковий допис переглянуло понад шість тисяч людей.

 
 

Спростування

Ніякої нової системи розрахунку пенсій в Україні не вводили.

По-перше, про це немає згадок ні на офіційному сайті Пенсійного Фонду України, ні на сайті Кабінету міністрів. Ще одна важлива деталь — про “нову систему” не писали в жодному профільному або авторитетному виданні. Хоча журналісти, що спеціалізуються на цій темі, уважно відслідковують усі зміни.

По-друге, малоймовірно, що під час Великої війни дефіцитний бюджет пенсійного фонду отримає додаткове фінансування для виплат пенсій залежно від віку (саме на це натякають фейкороби).

По-третє, в Україні так званий “стаж роботи” людини ніяк не впливає на її пенсію. До уваги беруть страховий стаж — термін, за який роботодавець або громадянин сплатив ЄСВ — єдиний соціальний внесок.

Мотиви

Ми, звісно, не могли втриматися, щоб не перейти за посиланням та дізнатися для вас, що там приховують. Спойлер — нічого корисного. Щойно ви тицьнете на кнопку, вас автоматично перекине на канал “Пенсійна мудрість”. Але не кажіть гоп! Щоб побачити дописи, вам ще потрібно буде надіслати запит.

Основна мета недоброчесної схеми — збільшити кількість підписників на іншому каналі, який активно розкручують. Чим більша авдиторія, тим, як ви розумієте, дорожча на ньому реклама.

До речі, це вже не вперше ми ловимо телеграм-канал “Хмельницький Info” на такому шахрайстві. У січні цього року вони писали, мовляв, в Україні набув чинности закон про іноземні мови, щоб “підготувати населення до вступу в ЄС шляхом вивчення мов”. Тоді теж пропонували обрати одну з бажаних мов і перейти за посиланнями. І що би ви думали там було? Курси іноземних мов. Буде інший замовник, вигадають ще якусь іншу побрехеньку.

А тепер щодо пенсій

У законі дійсно є вимоги необхідного страхового стажу для виходу на пенсію після досягнення 60, 63 або 65 років.

Так, для виходу на пенсію в 60 цьогоріч треба мати не менше 31 року страхового стажу. При цьому він щороку збільшується на 12 місяців та у 2028 році становитиме 35 років.

Тобто якщо людина, якій виповнилося 60 років у 2024 році, має менш як 31 рік страхового стажу, вона отримає право на призначення пенсії лише в 63 роки у 2027 році (за наявності не менше 24 років страхового стажу).

Мінімально необхідний страховий стаж, який дає право на призначення пенсії у 65 років, – 15 років. Страховий стаж, що дає право виходу на пенсію, визначається на дату досягнення особою віку 60, 63, або 65 років small logo

Підготував Павло Новик.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01