ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Нові спекуляції на темі відключень електроенергії

16 травня в телеграм-каналі «Труха» з'явився рекламний допис про відключення електроенергії, замаскований під офіційне повідомлення «Укренерго». Цей допис переглянуло майже 900 тисяч користувачів. У ньому йшлося про нову систему відключень за групами, проте ця інформація є фейком.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

16 травня в телеграм-каналі «Труха» розмістили рекламний допис про відключення електроенергії з ілюстрацією, замаскованою під типове повідомлення «Укренерго» (див. скрин).

Допис переглянуло майже 900 тисяч користувачів! Якщо навіть невелика частина з них спланують свій день за таким спотвореним графіком, то, наприклад, вони можуть обрати некоректний час для приготування їжі, роботи кондиціонера чи прання.

 "Віднині Україна переходить на нову екстренну "по-групну" систему відключень світла! Вимикання починають проводитися вже за декілька годин, через вчорашні екстрені знеструмлення», - написала “Труха".

 
 
У дописі пишуть, що є чотири групи на кожні 6 областей:

▪️ 1-група: 3 години без світла/на добу

▪️ 2-група: 6 години без світла/на добу
▪️ 3-група: 9 години без світла/на добу
▪️ 4-група: 12 години без світла/на добу.
Це все неправда! Не існує таких груп, як і не існує таких погодинних обмежень на добу.

“Труха” використовує тему відключення електроенергії з метою реклами. У дописі є посилання для кожної області, мовляв, щоб читачі могли переглянути до якої групи відключень належить їхній регіон. Усі 23 посилання однакові й ведуть на телеграм-канал «Times of Ukraine». Раніше ми про нього вже розповідали.

Щоб спонукати людей переходити за посиланням, на ілюстрації нібито вказано, які області до якої групи належать, але слова спеціяльно розмиті (щоб люди тиснули на посилання).

Якщо ви хочете отримати достовірну інформацію про відключення електроенергії, скористайтеся офіційними ресурсами компанії «Укренерго»: офіційний сайт; Facebook; Telegram.

  • За інформацією «Укренерго», станом на ранок 17 травня в енергосистемі значний дефіцит. Увечері графіки погодинних відключень діють з 19:00 до 24:00.
  • "Укренерго" повідомляє лише часові межі, в які діють графіки погодинних відключень. Тобто МОЖЛИВЕ обмеження споживання за перевищення регіоном визначених лімітів. Інформацію, коли саме будуть застосовані відключення у вашому регіоні, можна дізнатися в кабінеті споживача, на офіційних сайтах обленерго, а також на їхніх сторінках у соцмережах.

    Залишимо тут також посилання на офіційні сайти обленерго small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01