ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Обережно! Аферисти! Нова схема виманювання грошей у користувачів соцмереж

У фейсбуці знову активізувалися шахраї. Автори сторінок, назва яких починаються з «Ukraine - Reports Infringing Content» ("Україна - повідомляє про правопорушний контент") у своїх публікаціях через теги звертаються до адміністраторів низки сторінок (20-30, рекламні або які мають велику кулькість підписників) із попередженням, що в їхніх дописах виявлено порушення авторських прав. В одному із таких постів тегнули і По той бік новин
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Загалом ми нарахували три такі сторінки, все ідентичне, створені 12 червня, лише в кінці назви стоїть різний набір цифр.

«Ми визначили, що ваш профіль займався діяльністю, яка порушує нашу політику щодо порушення авторських прав. Щоб забезпечити безпеку вашого облікового запису, перейдіть до верифікації свог облікового запису, натиснувши посилання нижче», — йдеться в попередженні.

Далі пропонується перейти за посиланням (дивіться на скріні). Все це стилізовано під “Meta Business Services” (Meta — вона ж facebook).

Якщо натиснути на лінк, перед вами з’явиться попередження, що ваш обліковий запис був заблокований. Щоб розблокувати, вам пропонують ввести свій логін і пароль від обліковки facebook.

❗️У жодному разі не робіть цього! Це звичайнісінький фішинг — такі сайти видають себе за інші (у цьому випадку — facebook), щоб змусити вас виконати небезпечну дію, наприклад, установити шкідливе програмне забезпечення або виманити особисту інформацію (пароль, номер телефону, дані кредитної картки тощо).

Якщо ви потрапите на цей гачок, зловмисники отримають доступ до вашої сторінки. Ймовірно, для того щоб повернути вам контроль над нею, вас попросять перерахувати їм кошти. Можливі й інші сценарії розвитку подій. При чому, якщо вказати фейковий пароль, шахрайський сайт це помітить і вимагатиме справжній.

Стандарти спільноти Facebook не передбачають колективних попереджень, ще й у форматі звичайнісіньких дописів. Справжні попередження приходять порушникам особисто, а для оскарження не потрібно переходити за сумнівними посиланнями, достатньо натиснути відповідну кнопку.

Сторінку, в дописі якої тегнули "По той бік новин", уже заблоковано. Вказаний лінк тепер чомусь веде на... порнографію. Решта сторінок поки що лишаються активними, проте фішингові посилання заблоковані - "The requested URL was not found on this server."

До вас вони можуть прийти від імені іншої сторінки з іншою легендою про порушення. Ви маєте запам'ятати сам принцип цієї схеми, щоб вас не ошукали small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
Галина Долинна
Галина Долинна
редакторка англійської версії текстів
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01