ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Обережно, шахраї! Як легенда про племінницю може загрожувати вашим обліковкам

Шахраї активно використовують фішингові атаки в соціальних мережах, маскуючи їх під прохання проголосувати за племінницю в конкурсі. Після чого зламують облікові записи користувачів та розсилають свої повідомлення. Закликаємо не переходити за підозрілими посиланнями та не вводити свої дані на незнайомих сайтах.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Племінниці бракує вашого голосу для перемоги в конкурсі? За такими повідомленнями швидше за все стоять шахраї!

Останніми днями зловмисники активно намагаються зламати особисті сторінки людей у соціальних мережах. Для цього вони використовують старі як світ фішингові атаки. Їхня мета — змусити вас швидко, особливо не задумуючись, перейти за посиланням і ввести свій пароль.

Цього разу вони вигадали легенду про племінницю, яка бере участь у конкурсі й, мовляв, для перемоги їй бракує вашого голосу. При чому таке прохання ви можете отримати від друзів, колег або родичів, до обліковок яких шахраям уже вдалося отримати доступ.

У жодному разі не переходьте за посиланням і не вводьте там свої особисті дані. У більшості випадків система вас попередить, що на сайті можуть викрасти вашу інформацію (наприклад, паролі, повідомлення чи дані кредитних карток).

Проте так буває не завжди й варто пильнувати. Особливо, якщо перебуваєте на сумнівному сайті. Краще за все перепитайте людину, від якої отримали таке повідомлення, чи це справді писала вона. Ймовірно, вона вам скаже, що її сторінку зламали.

Зверніть увагу, що перепитувати найкраще особисто або принаймні голосом телефоном. Річ у тім, що на той момент шахраї вже можуть заволодіти доступом до обліковок ваших знайомих і в такому разі ви спілкуватиметеся зі зловмисниками.

Звертайте увагу на мову та стиль спілкування. Шахраї, як правило, володіють великою кількістю обліковок і їм немає часу аналізувати кожну історію спілкування, щоб підлаштуватися. Вони можуть звертатися на "ви" чи ставити розділові знаки так, як це не робив ваш знайомий чи знайома.

Зламавши ваш обліковий запис, вони не пишуть одразу вашим контактам, а довго вичікують, коли хтось першим напише і тоді вже відповідають. Це виглядає природніше.

Не потрібно пам’ятати легенду саме про племінницю, адже вона щоразу може змінюватися і навіть адаптуватися під вас чи ситуацію. Універсальної поради, як уберегтися від фішингу немає. Колеги з Куншт радять налаштувати двофакторну автентифікацію (2ФА), де є така можливість (зокрема в соцмережах).

Тоді навіть якщо ви введете пароль на зловмисному сайті, двофакторна автентифікація зменшить ймовірність входу у ваш акаунт. У більшості випадків вона захистить від фішингу, хоча дедалі частіше трапляються схеми, які пропонують ввести код від 2ФА.

Якщо ви вже таки ввели дані для входу в обліковку, важливо вийти з невідомих активних сесій (якщо такі є) і змінити пароль. Якщо ж у вас такий же або схожий пароль на інших облікових записах, їх теж варто негайно змінити.

Збережіть собі цей допис, щоб прочитати, коли матимете 15 хвилин вільного часу. Поділіться з друзями та знайомими, щоб і вони озброїлися проти зловмисників, які полюють за обліковками.

А якщо і ви вже мали справу зі шахрайськими схемами в інтернеті, діліться із нами цією інформацією в коментарях або пишіть у повідомлення.

Бережіть себе і свої облікові записи! small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01