ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Онлайн шахраї, що видають себе за інші сайти і маю намір отримати ваші дані

Розповідаємо про схеми різноманітних сайтів-підробок, які намагаються видати себе за інші (на прикладі соцмережі Facebook), щоб спонукати вас до небезпечної дії, наприклад, до встановлення шкідливого ПЗ або до витягування особистих даних (пароль, номер телефону, дані банківської картки тощо).
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Увага! Шахраї!
Скрин — щоб ви бачили, якого масштабу проблема. Це лише ті повідомлення від шахраїв, які Сова отримала поспіль за один день. Якщо прокрутити далі — буде ще з десяток таких фейкових «застережень».

 


 

Легенди все ті ж:

🚫 «Ми перевірили та прийняли рішення терміново відключити ваш обліковий запис. Ви повинні підтвердити та захистити свій обліковий запис на 2 рівнях за посиланням нижче…»

🚫 «…Зокрема, вміст і коментарі, якими ви ділитеся, є образливими та підбурливими, що серйозно впливає на платформу. Якщо ви вважаєте, що це помилка, ви можете надіслати запит на підтвердження за цим посиланням…»

🚫 «Ми проведемо перевірку вашого облікового запису протягом наступних 24 годин. Щоб відповісти на це рішення, дотримуйтесь інструкцій…»

🚫 «Якщо ви вважаєте це рішення неправильним, ви можете подати апеляцію за посиланням…»

А ще кілька разів було щось екзотичне:

🚫 «Вітаємо, ви виграли 25 000 дирхамів. Зареєструйте свій номер телефону за посиланням нижче, щоб з вами зв’язатися…»

✅ Це звичайнісінький фішинг — такі сайти видають себе за інші (у цьому випадку — facebook), щоб змусити вас виконати небезпечну дію, наприклад, установити шкідливе програмне забезпечення або виманити особисту інформацію (пароль, номер телефону, дані кредитної картки тощо).

Якщо ви потрапите на цей гачок, зловмисники отримають доступ до вашої сторінки. Ймовірно, для того щоб повернути вам контроль над нею, вас попросять перерахувати їм кошти. Можливі й інші сценарії розвитку подій. При чому, якщо вказати фейковий пароль, шахрайський сайт це помітить і вимагатиме справжній.

🦉 Докладно про ці схеми ми неодноразово писали раніше. Але ніколи це не було настільки надокучливим і масовим. Будьте обережні, пильно дивіться, на якому сайті вводите свої нікнейми, паролі, номери телефонів і тим паче дані банківських карт  small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01