ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Плату за комірне не скасовували

Останніми днями в соцмережах, вайбер-розсилках і просто чутках переповідають «радісну новину» — українцям скасували плату за комунальні послуги! Така постанова нібито діятиме по всій Україні поки не закінчиться війна. Джерело інформації у таких повідомлень — «десь почули», а поширюють їх між собою найчастіше пенсіонери.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ
Плату за комірне не скасовували
🚫Останніми днями в соцмережах, вайбер-розсилках і просто чутках переповідають «радісну новину» — українцям скасували плату за комунальні послуги! Така постанова нібито діятиме по всій Україні поки не закінчиться війна. Джерело інформації у таких повідомлень — «десь почули», а поширюють їх між собою найчастіше пенсіонери.
 
Ця інформація неправдива. Воєнний стан не звільняє українців від сплати за комунальні послуги. Сплачувати їх потрібно в повному обсязі. Але оскільки під час війни багато українців опинилися в скрутному становищі, є певні послаблення.
 
✔️Так, на час війни оплату за комірне можна відтермінувати і сплатити вже після стабілізації ситуації у країні. За несвоєчасну або неповну сплату уряд заборонив штрафувати, нараховувати та стягувати пеню, інфляційні нарахування та відсотки річних на заборгованість.
✔️Так само заборонено проводити відключення газу, води чи світла в разі несплати або часткової сплати. Така заборона діятиме до припинення чи скасування воєнного стану в Україні.
✔️Зберігаються на період воєнного часу субсидії та інші соціальні допомоги (багатодітним сім’ям, дітям війни, тощо). Строк цих пільг, призначених раніше, автоматично продовжуються на весь час воєнного стану плюс один місяць після його скасування.
 
❗️Щоправда за несприятливого розвитку подій розглядається можливість тимчасового скорочення окремих соціальних видатків, починаючи з травня.
 
✔️Отримувачам субсидій під час воєнного стану не потрібно звертатись до органів соціального захисту населення для їх продовження. За повідомленням Мінсоцполітики, соціальну підтримку у збільшеному розмірі під час воєнного стану отримають і люди з інвалідністю.
 
❗️Допомогу від держави, в тому числі і на сплату житлово-комунальних послуг, можуть отримати ті українці, які прихистили у себе вдома вимушених переселенців. 450 гривень — такий розмір компенсації на одну особу.
 
✔️Не звільняє воєнний стан і від сплати відсотків за кредитами. Але банки також пішли на деякі поступки за погодженням Нацбанку України.
 
Йдеться про кредитні канікули, про які заявили більшість фінустанов. Строк відтермінування від 1 до 3 місяців (залежно від банку). Сума боргу через кредитні канікули не зменшується, але є можливість відстрочити сплату основної суми кредиту чи нарахованих відсотків за кредитом. Детальну інформацію можна подивитись на офіційних сайтах банків.
 
👉Звісно, ситуація різна залежно від області. У деяких населених пунктах для багатьох мешканців є пряма загроза життю, їхні домівки було зруйновано або ж вони живуть (жили) в окупації: без світла, газу та води. Тож у них виникає слушне питання — як платити за ті послуги, яких не отримав? Поки що відповіді на законодавчому рівні немає. Але над його розробкою, схоже, працюють — на сайті парламенту вже з’явився законопроєкт (роз'яснювальна записка) про звільнення від оплати комуналки тих українців, які повністю або частково втратили свої будинки внаслідок повномасштабної агресії з боку Росії.
 
❗️Очільники деяких міст, які перебували під окупацією або ж зазнали масованих обстрілів, вже почали скасовувати оплату комуналки на місцевому рівні, не очікуючи затвердження відповідних законів. Так, 1 квітня мер Харкова Ігор Терехов заявив про списання комунальних платежів з 24 лютого і до кінця війни для харків’ян.
 
Пообіцяли списати плату за водопостачання, водовідведення та квартплату за березень у Тростянецькій громаді, яка місяць перебувала в російській окупації.
 
✍️Можемо припустити, саме такі заяви очільників міст та громад на початку квітня, тобто на початку нового місяця, коли потрібно оплачувати платіжки, спонукали мешканців інших міст повірити, що оплату комуналки скасували для всіх. Схожа ситуація була і на початку березня, тоді анулювання сплати за комуналку також спростували.
 
Чому потрібно платити за комірне❓
Нині керівники міст, особливо в тилу, просять українців по можливості оплачувати рахунки, аби комунальники могли забезпечувати життєво необхідні послуги, підтримувати міські системи у відповідному стані або ж отримали необхідні ресурси для аварійних робіт, якщо місто зазнало обстрілів.
 
🦉Тож платимо за комуналку, підтримуємо економіку і підтримуємо армію!
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01