ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Російський фейк про таксиста з вадами слуху та до чого тут Арестович

Кілька медія повелись на фейк росіян, де начебто пасажирка звертається в підтримку служби таксі та обурюється на водія, який відмовився спілкуватися державною мовою. Фейк поширив також й пан Арестович.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

На російський фейк про таксиста з вадами слуху, який нібито відмовився спілкуватися українською мовою, повелися не лише кілька медія, а й ексрадник голови Офісу президента Олексій Арестович (яка несподіванка!)

На жаль, Олексій поширив цей фейк на трьох своїх майданчиках: Telegram (339 тисяч читачів), Facebook (825 тисяч підписників), Twitter (556 тисяч читачів).

Суть фейку в тому, що пасажирка Тетяна звертається в підтримку служби таксі та обурюється на водія Юрія, який відмовився спілкуватися державною мовою, чим, на її думку, порушив «закон про мову».


Тетяна погрожує зверненням в поліцію й вимагає, аби Юрія звільнили. У службі підтримки їй відповіли, що водій має вади слуху та взагалі не говорить.

Ймовірно, що творці цього фейку намагалися вкотре сколихнути українське суспільство та спровокувати людей, яким властиво вестися на подібні теми.

Насправді

Нам вдалася знайти оригінальні скриншоти, з яких росіяни створювали даний фейк. Взяли вони їх з українського сайту відгуків:

Тут можна побачити скриншот з мапою.

Відгук створено в лютому 2023 року про водія з Житомира. За цим посиланням можна переглянути скриншот з перепискою. Відгук створено у вересні 2023 року про водія з Києва.

Фейковість цієї історії проявляється й в інших моментах.

По-перше, логічність. Важко уявити ситуацію, в якій пасажирка не зрозуміла, що водій має вади зі слухом та розцінила німоту, як відмову спілкуватися державною мовою. Ймовірно, що водій скористався би мовою жестів і ситуація стала б усім зрозуміла.

По-друге, помилки в перекладі. Якщо помилки в тексті повідомлення на підтримку можливі, то напис в додатку «Поїздка с Юрій» замість «Поїздка з Юрій» дуже малоймовірний. Наприклад, якщо перейти за цим посиланням, можна переконатися, що в додатку пишуть саме з буквою «з», а не «с». Також творці фейку неправильно скоротили день тижня — мало бути «вт», а не «ві» small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01