ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Самозванці створили фейковий телеграм-канал “єРобота”, за допомогою якого шукають жінок для роботи на сайтах знайомств

У телеграмі з’явився канал для начебто пошуку роботи. Він називається “єРобота”, як і однойменна урядова програма на сервісі “Дія”. Логотип каналу витриманий у чорно-білих кольорах, як і лого оригіналу. Фейковий канал було створено 28 квітня, зараз він має 44,5 тисяч підписників. Кожного з них (якщо всі справжні) ухвалює адміністратор через запит. Канал анонімний, однак вказані контакти для розміщення реклами і вакансій
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Зараз на фейковій “єРоботі” 45 постів. Більшість із них – вакансії для пошукачів. Самозванці пропонують роботу фахівцям із різних галузей – кухарям, касирам, вчителям англійської мови, програмістам, адвокатам. Найбільше пропозицій для менеджерів із продажу. 

Також є реклама семінарів для тих, хто хоче навчитися інвестувати гроші, та курсів для айтівців. Майже всі вакансії, які є на цьому каналі, можна знайти на відомих українських сайтах із пошуку роботи. Ми зв’язалися з hr-менеджеркою однієї з вакансій і з’ясували, що вона вперше чує про канал “єРобота”. Тож, її вакансію, ймовірно, просто передрукували, як і більшість інших. 

Оригінальними є тільки анонімні вакансії, для розміщення яких, на нашу думку, і був створений цей канал. Таких вакансій дві – “менеджер сторінки у соцмережах” і “менеджер”. У постах немає інформації про роботодавця, а єдиною вимогою до кандидата є вік – від 17 до 40 років та володіння комп’ютером. Платять нібито від 14-ти до 35 тисяч гривень на місяць. Ми відгукнулися на вакансію і отримали пропозицію вести анкету дівчини на сайті знайомств.

«Ваша задача – вести переписку від особи дівчини з чоловіками. Усі дівчата, від імені яких ви будете спілкуватися, реальні і мають вік від 21 року. Вони завжди інформовані про переписку та перебувають у контакті з нашим агентством», – написала в чат так звана hr-менеджерка, яка назвалася Аллою Мазур. Вона додала, що працівниця отримує прибуток «за кожну успішну дію: відповідь на лист чоловіком, двосторонній чат, замовлення чоловіком подарунку через сайт тощо». Спілкування на інтимні теми заборонене. Зарплатню обіцяють виплачувати раз на місяць з 10 по 16 число за попередній місяць, на карту будь-якого банку або у криптовалюті. Якщо кандидатка не впевнена, що впорається з роботою, їй пропонують навчання.

Ми не можемо бути впевнені, що працівницю «кинуть на гроші» через півтора місяця роботи, хоча ризики цього очевидні. Однак зрозуміло, що ця пропозиція «не для всіх» і замаскувати її на звичайному сайті з працевлаштування було би складно. Тож, на нашу думку, саме для пошуку жінок для роботи на сайті знайомств було створено фальшивий канал. А інші вакансії, передруковані з сайтів з пошуку роботи, мають надати йому вигляд справжнього. 

Самозванці розмістили рекламу фейкової “єРоботи” на Телеграм-каналі «Труха Україна». Ось уривок із неї: «Тепер компанії можуть брати до себе людей навіть без досвіду роботи. Єдина умова – щоб ви могли працювати з дому та погодилися на зарплатню від 500 доларів на місяць». 

Упевнені, що ви і так про це знаєте, але нагадаємо, що сумнівні вакансії можна розпізнати за такими ознаками:

  •  Відсутні чіткі обов'язки. Автор оголошення використовує фрази, які в загальних рисах описують майбутню роботу – просувати сторінку в соцмережах, писати тексти тощо.
  • Відсутня інформація про компанію. Пошукача має насторожити, якщо в тексті вакансії не вказана адреса організації, кількість співробітників, відсутні контакти та посилання на сайт або сторінки в соцмережах.
  • Нереалістичні обіцянки. Якщо пропонують непропорційно високу зарплату за просту роботу. В таких вакансіях зазвичай слова-маркери “високий дохід”, “легка робота”, та “може впоратися кожен” small logo

Ірина Гамалій

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01