ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Шахрайка, підписана в Фейсбуці як "Анна Волонтер", яка буцімто збирає кошти для військових

Користувач під ніком "Анна Волонтер" є абсолютно вигаданим персонажем, створеним з метою красти наші гроші.Щодня вона постить по декілька зборів на найрізноманітніші потреби: від автівок для військовослужбовців до лікування хворого хлопчика. Себе вона називає «Анна Волонтер, журналіст, режисер, Телеведуча у…Громадське телебачення». Серед карток, на які проводиться збір, є такі: …6922, …3524, …7392, …8392, …0874.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Ця шахрайка настільки активна, що ми вирішили присвятити їй цілий допис. Щодня вона постить по декілька зборів на найрізноманітніші потреби: від автівок для військовослужбовців до лікування хворого хлопчика. Себе вона називає «Анна Волонтер, журналіст, режисер, Телеведуча у…Громадське телебачення». Серед карток, на які проводиться збір, є такі: …6922, …3524, …7392, …8392, …0874.

✅Це повністю вигаданий персонаж. Спроби створити переконливу особистість її ж і викрили. До речі, ми кажемо шахрайка, але це так само може бути шахрай або група зловмисників.

📌Отож, чому ми в цьому так упевнені:

✔️Найперше, що ми завжди робимо у таких випадках — це проганяємо фото через зворотній пошук у гуглі. Вже на цьому етапі ми з’ясували, що на основній світлині зовсім не журналістка Громадського телебачення. Хоча представила вона себе так не випадково — це мало би збити з пантелику не достатньо уважних фактчекерів.

Річ у тім, що це російська «журналістка» та «продюсерка» Анна Нейман. У неї є свій ютубканал, де вона розповідає про «успєшний успєх», а також вона є в усіх основних соцмережах. За тамтешніми фото і відео можна чітко визначити, що це та сама людина, яку поставила собі на аватарку «Анна Волонтер».

📌Йдемо далі

Під її дописами практично немає коментарів. Комунікацію з потенційними жертвами вона проводить в усіляких групах типу «Оголошення міста Жмеринка», «Очаків», «Оголошення міста Іллінці», «Оголошення ***Царичанка***» та інші, куди вона репостить свої шахрайські збори. Там і спілкується.

Але під однією її фейковою фотографією ми все ж знайшли самотній коментар. Такий собі «Микола Олійник», який, якщо вірити інформації на його сторінці, працює в Луцькому військовому гарнізонному госпіталі, військовій частині 4554, написав їй: «Дякую за дружбу в фб».

Як і професія «журналістки», це також мусило би збити з пантелику закоренілих скептиків. А чого ж — усе логічно: вона допомагає військовим, вони їй у відповідь дякують.

✔️Але це такий самий вигаданий персонаж, як і «Анна Волонтер». Визначили ми це в аналогічний спосіб. Хоча «Микола» і закрив свій профіль і через це ми не змогли збільшити його фотографію, але й крихітного скрину було цілком достатньо, щоб гугл-пошук знайшов цю світлину на сайті linkedin.

Отож знайомтеся — це Kelvin Mike, німецький сертифікований хірург-ортопед зі спеціалізацією на спортивних травмах та протезуванні суглобів.

📌Наостанок пробіжімося по її зборах.

🚫Ось, наприклад, вона збирає на лікування Євгенія, який «отримав тяжкі осколочні поранення від протипіхотної міни ОЗМ 72. На жаль обидві ноги ампутували вище коліна. Намагаються врятувати руку, роздроблена голівка плечового суглобу та не вистачає 5 см кістки».

✔️На відміну від багатьох інших шахраїв, які використовують фото цього військового, «Анна Волонтер» скопіювала справжню інформацію — від імені до типу поранення. Єдина різниця — картку під збором вона вказала свою (скрин 1 у коментарях). Докладніше, як паразитують на імені Євгена можна почитати тут.

🚫В іншому пості вона збирає кошти на лікування хлопчика Назара (скрин 2).

✔️Знову — вся інформація справжня, окрім картки. Справжній збір проводився тут. Мати хлопчика Тетяна каже, що більше ніяких зборів не робила. За словами збирачки коштів Олени Діденко, поліція відмовилася приймати заяву. Але після того, як збір коштів продовжився під новим іменем, вона знову збирається звертатися до Кіберполіції  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01