ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Телефонні шахраї намагаються виманити секретну інформацію

Увага! Активізувалися телефонні шахраї. Дзвонять від імені служби безпеки банку (при чому не кажуть, якого саме!) і повідомляють, що ваша картка заблокована. Щоб розблокувати, просять натиснути кнопку «1» для підтвердження (можуть бути інші схеми)
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Якщо ви це зробите, нічого критичного не станеться — з вами продовжать «гратися», щоб змусити виказати секретну інформацію. Якщо й це не подіє, вас з’єднають із фейковим «оператором», який уже в «ручному» режимі продовжить психологічно вас обробляти.

 Запам’ятайте раз і назавжди: співробітники банку (будь-якого) ніколи не запитують ПІН-код картки, строк її дії та CVV код. Не повідомляйте нікому цю інформацію, бо інакше сторонні люди зможуть отримати доступ до ваших грошей.

Якщо ж ви це зробили, негайно заблокуйте картку чи змініть пароль до інтернет-банкінгу. Повідомте про цей випадок у свій банк.

Якщо вам дзвонять із вашого банку, але ви не впевнені, що це саме він, краще передзвоніть самостійно на офіційний номер свого банку. Там вам повідомлять чи дзвонили вам із банку. У разі потреби передзвонять ще раз.

Ніколи не поспішайте, саме на це розраховують шахраї - щоб ви не встигли все обдумати і перевірити! Поспіх потрібен тільки тоді, коли ви вже виказали секретну інформацію.

 Якщо ви стали жертвою шахрайства, заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції.

Ви також можете загуглити номер, з якого вам телефонували шахраї. Зазвичай вони обзвонюють багатьох людей, які потім діляться своїм досвідом на спеціальних сайтах.

 Понад 481 млн гривень у 2022 році вкрали карткові шахраї в українців. Це на 46% більше, ніж у 2021 році, повідомляє Нацбанк.

Більше половини від цієї суми шахраї вкрали, використовуючи соціальну інженерію, коли люди під психологічним тиском або шляхом обману самі переказують гроші шахраям або розкривають їм дані своїх карток.

 Не розголошуйте свої дані шахраям, завжди тримайте в секреті:

🔘 тризначний номер на звороті картки;

🔘 пароль до інтернет-банкінгу;

🔘 коди банків та мобільних операторів;

🔘 пін-код до картки.

 Можна лише повідомляти 16-значний номер картки. Банк по телефону може запитати перші 6 та останні 4 цифри платіжної картки. Для отримання платежу на картку достатньо повідомити лише 16-значний номер картки.

Як захистити свій номер?

🔘 Змініть свій PIN-код на SIM-картці із звичних 0000 та 1111 на складний 8-значний номер;

🔘 Перейдіть на контракт із мобільним оператором. Це зробить неможливим викрадення SIM-картки без вас та вашого паспорта;

🔘 Прив’яжіть усі рахунки в банку до окремого номера. Спілкуйтеся з цього номера тільки з банками, не «світіть» цей номер;

🔘 Ніколи не публікуйте та не розповсюджуйте повідомлення і прохання про допомогу, в яких зазначено номер картки та телефон. Цими даними можуть скористатися карткові шахраї.

Якщо ваш номер припинив відповідати – негайно повідомте про це свій банк та блокуйте свої картки. Після цього зверніться до мобільного оператора про блокування номера та перевипуск SIM-картки.

Якщо мобільний оператор підтвердив спробу викрасти вашу SIMкартку або банк бачив спроби зняти гроші із ваших рахунків – передайте цю інформацію Кіберполіції small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01