ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Ті самі граблі: в соцмережах хибно розпізнали страченого військового

Ті самі граблі. Людей нічому не навчив випадок, коли замість Олександра Мацієвського, вбитого росіянами за гасло «Слава Україні», загиблим помилково оголосили Тимофія Шадуру. Цього разу в соцмережах поширюють фото Степана Вороновського, якого видають за «того самого хлопця, якому нелюди відрізали голову, знімаючи знущання на відео»
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Це цинічна брехня. Степан Вороновський загинув ще в січні цього року внаслідок артилерійського обстрілу на Донеччині.

Автор допису відверто гайпує — за цей фейк він отримав понад 1100 поширень, кількасот лайків і десятки коментарів. Навіть після того, коли йому написали, що на фото геть інша людина, він не виправив інформацію, ба більше — список людей, які можуть залишати коментарі під його дописом — обмежений (буквально перед публікацією цього спростування пост таки видалили).

Інформацію про те, що на світлині той самий страчений військовослужбовець нам спростувала сестра чоловіка на фото:

«Мій брат, Степан Вороновський, загинув 23 січня в Красній Горі через поранення від снаряду під час обстрілу. На відео страти віськового НЕ ВІН. Дуже прошу людей не поширювати інформацію, яку не перевіряєте‼️» — закликала вона.

Принагідно вона також згадала волонтерську організацію @black_raven_volunteer, створену на шану свого брата. Вона допомагає бригаді, в якій служив Степан.

Найбільше вражають коментарі багатьох українців під фейковим дописом. Коли їм пояснюєш, що на фото інша людина, вони відмахуються, мовляв, це нічого не змінює. Ось кілька з них (орфографію збережено):

  • «Не так важливо,кого саме,важливий факт катування😟😟Вічна пам'ять всім загиблим і закатованим🙏»
  • «Різниці немає, вони всі були чиїмись синами і віддали за нашу волю і свободу найцінніше - своє життя...🥺»
  • «Яка різниця хто ,кому відрізали ,але він людина ,він українець ,скільки ще так буде ?»
  • «Не важливо кому важливо що людини немає її зарвзалитгврше як свиню це не можливо прицняти😢»

Чому варто утриматися від поширення такої чутливої інформації?

Зайве нагадування родичам про реальну чи уявну смерть дорогої для них людини створює ризики додаткової травматизації. І по факту не несе жодної корисної інформації. Родина і так отримає звістку про загибель, якщо вона підтвердиться. І 10/100/1000 постів у соцмережах абсолютно ніяк не допоможе їм. А якщо ця звістка виявиться ще й несправжньою — уявіть лишень емоції родини, коли вони дізнаються, що їхній брат/чоловік/син... загинув, а потім виявилося, що він живий. Такі дописи в соцмережах безвідповідальні. Ми маємо враховувати почуття інших людей.

Раніше, коли в соцмережах поширювали фото-відео з Моцієвським, заступниця міністра оборони Ганна Маляр закликала поважати загиблих і їхні родини: «Соцмережі і тактовність — несумісні, менше з тим, краще дочекатися допоки бригада (командир) офіційно підтвердить особу загиблого». Рідні бійця, розстріляного на камеру, також просили не розголошувати його імені small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01