ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Церква, що зловживає темою війни, але не називає агресора. Що відомо?

Нашу читачку занепокоїли масові дописи, які супроводжуються фотографіями людей у військовій формі, ікон, церков, біженців. Формулювання в них видалися їй сумнівними і навіть маніпулятивними. Просить перевірити чи це раптом не шахраї. Ми це зробили. Якщо коротко — це релігійна агітація, якій ми не радимо піддаватися
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Подробиці пояснюємо далі

Ці дописи дійсно масові, якщо не вірусні. Їх десятки, а то й сотні, і ледве не кожен з них має близько 10 тисяч поширень, сотні тисяч уподобань і коментарів. Такі віртуальні «молитви» відбуваються регулярно. Остання була 13 грудня. Найближчі дві — 17 та 25 грудня.
Найперше, що викликає підозру — це посилання, яке ви бачите на скріні. Здається, що за ним можна підхопити вірус, втратити інформацію на жорсткому диску або й персональні дані.
«Вам пощастило, що ви читаєте це повідомлення. Будь ласка, натисніть на синє посилання,https://m.me[...] і священик помолиться за вас, проведе вас через Слово Боже і допоможе вам знайти шлях, від гріха і бути спасеним Богом. Амінь» — йдеться в тексті.
Насправді цей лінк відносно безпечний. Це сервіс від самого Facebook, за допомогою якого можна створювати гіперпосилання, які переспрямовують людей в балачку у месенджері. 
У цьому випадку — у чатбот Библия Онлайн. Там вам автоматично прийде повідомлення із запрошенням на Міжнародну онлайн-лекцію (проповідь), де «священик помолиться за усіх присутніх».
Одразу після цього до вас попроситься в друзі представниця церкви. У нашому випадку — Елена Бутко, яка, за її словами, родом «з Кіровоградської області України, але останні 35 років живе в Іспанії». Про неї також кволою українською попередить чатбот і запропонує додати в друзі.
Профіль Бутко підозрілий хоча б тому, що зареєстрований 20 березня цього року. Нічого крім релігійних агіток «вирвиоко» немає. Гаразд, ще є квіти і заставочні фото. На запитання чи будуть на онлайн-зустрічі представники країни-агресора, вона заявила, що «церква відкрита для світу». Більше на запитання вона не відповідала.
Ми відшукали сайт церкви. Він має лише російськомовну версію, усі наведені приклади коментарів користувачів — також російськомовні (навіть попри далеко не слов’янські імена і зовнішність).
«Щоб задовольнити потреби жадібних істини ми розшукуємо російськомовних перекладачів, щоб більше духовних текстів було перекладено російською мовою, щоб більше людей могло насолодитися Божою любов'ю та забезпеченням», — йдеться на сайті.
Як і на фейсбук-сторінці, на сайті немає ані слова про російсько-українську війну, а лише про ідеалістичний мир та благодать. Точніше війна як така згадується, але не вказується, хто на кого напав, щонайбільше в фейсбуці є фраза "Бог може допомогти Давиду перемогти Голіафа". Але знову ж таки за фото слугують кадри з Арабо-ізраїльської війни.
Крім того, церква має сторінку в забороненій в Україні соцмережі Вкантактє. А серед останніх прикладів контенту такі клікабельні теми, як: «Кривавий місяць в Біблії з’явиться в 2022 році: наближається великий і страшний день господа», «6 ознак із біблійних пропроцтв про друге пришестя господа уже з’явилися». Якщо натиснути на одну з них, вас перенаправить у месенджер «Господь стучится». Щоправда на відміну від навколоукраїномовної версії чатбот там спить.

На підставі усіх вище наведених фактів ми радимо віруючим людям оминати цю "церкву" десятою дорогою small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01