ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

В Україні знову спека: чи можна пити холодну воду та приймати холодний душ?

У період спеки часто поширюються сумнівні рекомендації щодо різних способів охолодження тіла людини. Так, в соцмережах ми натрапили на міфи про вживання холодної води та купання в крижаній, коли на вулиці жарка погода. За роз'ясненнями ми звернулися до фахівчині — неврологині. Корисні рекомендації від науковця та розвінчання фейків на цю тему читайте далі у нашому матеріалі.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Знову в Україну повернулася спека, під час якої хочеться з розбігу шубовснути в крижану воду, щоб охолонути. Але наскільки це безпечно?

 Про що йдеться

У соцмережах поширюють допис, в якому закликають цього не робити, а також радять не пити холодну воду. Як завжди — жодні джерела не вказують.

 

 

Ось що там пишуть:

1. “Лікарі радять не пити дуже холодну воду, коли температура досягає 40 ° C, тому що наші дрібні кровоносні судини можуть розірватися або луснути.
*Молода людина прийшла з вулиці у спекотний день. Рясно спітнівши, бажаючи якнайшвидше охолонути, він тут же обмив ноги холодною водою... Раптом він упав. Негайно викликали швидку допомогу та відвезли до лікарні.
2. Коли спека підніметься вище 38 ° C, а ви прийдете з вулиці, давайте ... зігріємося (!). Не пийте нічого холодного. Можна пити гарячу або теплу воду, але пити її ПОВІЛЬНО. Не мийте руки чи ноги відразу після приходу. Зачекайте щонайменше 30 хвилин або близько того, перш ніж приймати ванну або душ.
Також не мийте та не мочіть шкіру перед виходом на сонце.
3. Чоловік хотів охолонути після приходу додому і відразу прийняв душ. Після душа його доправили до лікарні із затеклою щелепою. У нього трапився інсульт”.

Історії, як бачите, перемежовуються зі страшилками про “кума”, який помер.

То чи справді крижана вода шкідлива для здоров'я?

Не можна сказати, що вся інформація — це повний фейк. Тут просто намішано багато всього. Ми звернулися до неврологині Олени Одінцової й вона підтвердила, що “лопання” судин — це, скоріше, вигадка.

А от як бути з водою

“Головне — це її пити. Щоб було чим потіти. Бо це головний механізм охолодження. Немає чим потіти — немає охолодження = перегрів”, — пояснює вона.
І додає, що так само працюють і жарознижувальні:
“Пігулка тільки знижує температурну точку. Далі організм сам повинен знизити виробництво тепла і підвищити тепловіддачу. А тепловіддача відбувається двома шляхами: потіння та охолодження повітря, яке ми вдихаємо. Тобто якщо дати жарознижувальні, але не дати рідини, температура не спаде”, — каже неврологиня.

Національна служба здоров'я Великої Британії не така категорична в плані води. І в спеку радить їсти та пити холодні страви та воду й приймати прохолодний душ.

Проте неврологиня зауважує, що якщо в людини вже є ознаки зневоднення, то швидше відновити баланс допоможе напій температури тіла:

“Тому що всмоктування рідини в шлунку почнеться, коли температура рідини буде рівнятися температури тіла. Тобто поки не зігріється. Але для охолоджуючого ефекту холодні напої цілком допустимі”.

А як бути з душем? Невже помитись після спеки загрожує інсультом?

Сумнівно.

Олена Одінцова каже, що в деяких випадках, в теорії, це може бути тригером у людей з групи ризику. Але, за її словами, охолоджуватися дійсно краще поступово, а не стрибати в крижану воду зі спеки.

Звідки взагалі пішли ці фейки?

Пошук вивів нас на англомовний сайт Onmanorama, дослівно цитують інформацію з допису про крижану воду, яку ви читали вище. Але англійською мовою й так само без посилання на джерело.

Виходить, що текст просто переклали та кинули в українські соціальні мережі. Ніколи такого не було й от знову!

Будь-які поради про здоров'я, які надає якийсь блогер, ще й без посилань на джерела — треба обов'язково перевіряти. А ще краще — проконсультуватися з лікарем small logo

Підготувала Наталка Бушковська.
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Наталка Бушковська
Наталка Бушковська
автор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01