ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як шахраї виманюють гроші під виглядом благодійників

Поки 14 жовтня в День захисників і захисниць в Україні триває благодійний збір коштів на спеціальну систему протидії ворожим дронам «Ловець Шахедів», не «сплять» і шахраї. Останніми днями у «Фейсбуці» почала рости кількість коментарів під дописами різних міжнародних організацій та ЗМІ. Тільки за останні два дні під постами «По той бік новин» ми нарахували з десяток ідентичних закликів приєднатися до проєкту, що «безпосередньо пов’язує донорів з окремими українці, які звертаються за матеріальною допомогою». Частину з них ми вже видалили
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Дописувачі пропонують читачам перейти на сайт, зареєструвати там заяву (залишити персональні дані, електронну адресу та телефон) і після реєстрації заявник(ця) буцімто отримають фінансову допомогу від донора.

Залишають коментарі акаунти-боти. От, приміром, чотири найбільш активні з них:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100081859283620
https://www.facebook.com/profile.php?id=100082210117326
https://www.facebook.com/profile.php?id=100081962959389
https://www.facebook.com/profile.php?id=100081917990792
 

Їх підписано англійськими іменами – Крістофер Бредфорд, Шерман Блек, Бріанна Флемінґ та Джоанна Палмер. Інформація «про себе» на сторінках ідентична – місце народження, місце навчання, місце проживання – Лондон. Усі чотири акаунти створено в один день – 10 червня 2022 року. До вересня жоден з профілів не публікував ніякої інформації у власній стрічці.

Тепер почали активно дописувати, при чому не репостити, а саме писати власну інфо. Таке зазвичай роблять, щоб створити вигляд, що сторінку веде жива людина з власними уподобаннями. Уподобання ботів – кіт Степан, гурт «Калуш» і новини «Суспільного».

Фото профілей знято в одній манері – крупний план обличчя. Ці фото не знайшли пошукові системи, що спеціалізуються на пошуку зображень в Інтернеті. Швидше за усе, їх взято із сайту ThisPersonDoesNotExist.com (з англ. «Цієї особи не існує»), який застосовує алгоритми штучного інтелекту для створення фотографій людей (саме крупний план обличчя) максимально схожих на справжніх, але яких ніколи не існувало.

Хоча облікові записи позиціонують себе англійцями – майже усі дописи на сторінках написані українською мовою. Так само українською написано і коментарі, але в них велика кількість помилок, які вказують, що текст переклали через програму-перекладач: «отримати фінансовий помічник за кілька хвилин», «тільки для українські громадяни та українські біженці», «які звертаються за матеріальна допомога», «отримати гроші помічник за 5 хвилин» тощо.

Що ж до самого сайту, де українці буцімто можуть отримати матеріальну допомогу, то його замасковано під благодійну організацію, яка «збирає запити від громадян України та біженців, розміщуючи їх в Інтернеті і ділиться ними з донорами».

Втім на сайті немає назви організації, не вказано жодних контактних даних (номерів телефонів, фізичної/юридичної адреси, посилання на офіційні акаунти в соціальних мережах). Зазвичай офіційні благодійні організації чи їхні представники мають реквізити чи офіційний розрахунковий рахунок. Так само на сайті ці дані відсутні.

Не кажучи вже про те, що благодійні організації ніколи не спамитимуть у коментарях під десятками дописів у соціальних мережах, пропонуючи допомогу. Єдиний критерій сторінки, на яку вони ціляться зі своїми "пропозиціями" - кількість підписників.

Для отримання фінансової допомоги, – потрібно заповнити заявку із персональними даними. Ми спробували отримати «гроші помічник за 5 хвилин» і заповнили заявку, написавши вигадані ім’я, прізвище, e-mail і номер телефону – набір цифр, що схожий на українського оператора.

Заявка пройшла, але далі потрібно – зареєструвати акаунт на кріптобіржі Binance, пройти повну верифікацію за українським документом та прив'язати до акаунта європейський номер телефона. І усі ці дані включно із новостреним рахунком потрібно надіслати на сайт, нібито для пошуку благодійників.

Схоже, шахраї вигадали нову схему фішингу, змушуючи українців самостійно реєструватися і верифікувати рахунки на кріптобіржі. Більш того, реєстрацію для отримання фінансової допомоги замасковано під програму, яку проводила у квітні криптобіржа Binance. Тоді біженцям із України, які були змушені переїхати до країн Європейської економічної зони (ЄЕЗ) через війну пропонували Binance Refugee Card (Картку біженця), на яку переводили 75 доларів впродовж трьох місяців. Зараз програму завершено.

Ми також спробували зв'язатися з кимось по той бік сайту. Алгоритм дії такий самий – вигадані персональні дані. У віконці спілкування з’явилось привітання (англійською) від волонтера підписаного «Anindita»: «Welcome to our site, if you need help simply reply to this message, we are online and ready to help» (Ласкаво просимо на наш сайт. Якщо вам потрібна допомога, просто дайте відповідь на це повідомлення, ми онлайн і готові допомогти»). Відповіді на прохання розказати про програму довелось чекати 10 хвилин, але врешті Аніндіта відповів(ла), що «Basically we are a bridge between Donor and the receiver» (Загалом ми посередники між донором і отримувачем [фін.допомоги]) і більше не з'являвся

Авторка: Альона Маліченко

 

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01