ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як шахраї за допомогою фото військивих виманюють гроші у добросердних людей

Це фейкове оголошення про “збір допомоги”, через яке шахраї намагаються виманити гроші у людей з великим серцем, але маленьким критичним мисленням. На фото не уявний Артем, а командир протитанкової батареї Олександр Фігляр. Ніхто від нього не відмовився і не пішов. А от сам він чекає на протези, щоб повернутися на війну
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Це приклад циклічного фейку, який щоразу запаковують під нову легенду. Суть та сама: публікують серцебитне оголошення типу «Мене звуть…. Я важко поранений, від мене всі пішли, допоможіть, перешліть якісь кошти…». Тільки крадені фото тасують. А щоб важче було перевірити — видають їх за вигаданих персонажів. Як це працює, ми раніше докладно розповідали.

Авторка шахрайського допису, яка називає себе Наталкою (прізвище не називаємо, оскільки є повна тезка, при чому журналістка, і це може скомпроментувати її ім'я) згодом відредагувала його до невпізнаваності (фейсбук дозволяє дивитися історію змін) й опублікувала натомість геть інше оголошення, проте так само фейкове — дивіться скрин під цим текстом.

Якщо в першій редакції, вона відверто виманює кошти на шахрайську картку, то в другій намагається затягнути читачів, яких підкупила жаліслива історія «Артема», на телеграм-канал. Схема проста: більше читачів — більше реклами, а значить і більше грошей.

Що стосується Олександра Фігляра, фото якого використали аферисти, минулого року його нагородили орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Він дійсно втратив дві ноги на полі бою. Від смерті його врятували побратими, які одразу надали медичну допомогу.

Тепер командир святкуватиме свій день народження двічі. Щоправда ювілей він відзначив торік, а не зараз, як написано в фейковому пості❗

Такого роду дописи грають на почуттях жалю та провини, часто використовуються великі літери, емодзі. В конкретному випадку шахрайка акцентує на тому, що у пораненого воїна день народження, та ще й ювілей! Тому й створюється картинка нещасного, понівеченого долею Артема.

Рука так і тягнеться скинути гроші на картку. Але не поспішайте, ретельно все перевірте. Зловмисники часто у таких випадках надають особисті телефони та банківські картки. Відсутні посилання на офіційних представників волонтерських спільнот. Сторінка шахрая виглядає сумнівно, на ній можна знайти заклики про допомогу часто з однаковим текстом. Допомагайте лише у тому випадку, якщо на 100% упевнені, що допомога надійде тому, кому треба small logo
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01