ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як українці вітали одне одного з фейковим днем доньок

25 квітня соцмережі і деякі ЗМІ «вибухнули» привітаннями з нагоди дня доньки. На новинних сайтах з’явилися розповіді про історію та традиції цього «міжнародного» свята, а користувачі активно ділилися історіями про власних доньок. Насправді немає підтвердження, що саме в цей день вшановують дівчаток по усьому світу. Дата 25 квітня веде до...росії
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Більшість видань, які писали сьогодні про день доньки вказують, що достеменно невідомо, звідки воно походить. Але нібито є дві дати: Всесвітній день доньки, який припадає на 12 січня і міжнародний – 25 квітня. Крім цих двох дат, ми знайшли ще й третю – 24 вересня. Жодну з них не можна назвати офіційною, бо їх немає у списку пам’ятних днів і тижнів ООН.

Усі дати, якими оперують українські ЗМІ, є неофіційними і умовно ми можемо їх назвати індійською та російською (за походженням).

В Індії «міжнародний» день доньок відзначають у четверту неділю вересня (тобто цьогоріч він припадає на 24 вересня). В індійських джерелах ми не зайшли рік появи свята, але там зазначають, що воно виникло через бажання змінити місцеві уявлення. Адже і досі в тамтешньому суспільстві є думка, що донька в родині – це тягар і клеймо.

Днем тижня обрали неділю, бо це вихідний і тому родини можуть проводити час разом. Саме цю дату "перейняли" деякі інші країни. 

Дата 25 квітня веде до росії. Усі тамтешні джерела, на відміну від іноземних джерел, називають саме цей день «міжнародним днем доньок» і стверджують, що його почали відзначати з 2012 року.

Про «російський слід» у спробі зробити 25 квітня «міжнародним днем доньки» писали і наші колеги із проєкту «Без брехні». Зокрема, вони помітили, що згадки про нього з’явилися ще у 2017 році на російських ресурсах. А через рік його почало «відзначати»...Міністерство юстиції України. 

🦉Тому наш висновок, 25 квітня – це російське свято, а не міжнародне. А єдиним офіційним днем, найбільш схожим на День доньок є 11 жовтня. У 2011 році Генеральна Асамблея ООН оголосила його Міжнародним днем дівчат, ухваливши відповідну резолюцію. Нею визнали права дівчат і унікальні проблеми, з якими вони зіштовхуються по усьому світові. 

До речі, два роки тому ми розповідали про аналогічне свято – день сина. Тоді ми так само не знайшли підтверджень, що його відзначають саме 22 листопада, а майже єдиною згадкою про цю дату було фейкове посилання на ООН у російській вікіпедії small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01