ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як за допомогою жалісливих дописів у соцмережах фейкороби спрямовують людей на сайти-сміттярки

Маніпуляція з підміною дописів не нова, але в групі «Позитивная Зона», яка має майже 1 мільйон (sic!) підписників, це відбувається в промислових масштабах. Її адміністратори спочатку публікують фото дитини/військовослужбовця/людини з інвалідністю, серцебитно підписують: «у мене сьогодні день народження, але нема ні дому, ні батьків» або щось подібне. Після того як наївні і жалісливі люди масово пролайкають і поширять, понаписують ніжних привітань — допис редагують до не невпізнанності
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

  • «Ведуча заплакала в прямому ефірі… Українці з жaхoм переглядали ранковий ТCН, ніхто і досі не в змозі повірити в те, що трапилось»;
  • «Велика небезпека насувається на нас! Це лихо торкнеться кожну родину без винятку! Такого ще не було!»;
  • «Вони збожеволіли. Щойно стало зрозуміло що і коли станеться, це дуже страшно, всім приготуватися»
  • «Почалося страшне! Путіна кинули! Масово вивозять сім’ї: силовики РФ в паніці! Режим розвалюється – переможемо!»

І таке інше + посилання на «новину».



Це типовий клікбейт. Таким чином адміністратори спрямовують людей на свої сайти-сміттярки. У цьому випадку на time-positive та info-time. Але вам важливо запам’ятати саму схему, бо є й інші приклади, про які ми раніше писали

Схоже, що критичне мислення в українців поступово прогресує і вже далеко не всі ведуться на такі заголовки. От і доводиться вдаватися до маніпуляцій з підміною дописів та з розрахунком на жалісливість.

Для наочності розглянемо публікацію, про яку нам повідомила читачка

Ще зранку в групі з’явився пост про день народження дівчини з інвалідністю (на скріні). Ми перевірили світлину через Google lens (можна також через TinEye) і з’ясували, що вона зроблена ще в 2011 році і до України не має жодного відношення.

На фото Крістен Андерсон, яка у 17 років намагалася покінчити життя самогубством, лігши перед зустрічним поїздом. Вона вижила, але втратила обидві ноги. Зараз їй 28, і вона консультує підлітків і жінок, схильних до самогубства https://www.zrimages.com/image/I0000.fIjPtPl9Tk

Коли допис набрав дві тисячі вподобайок, адміністратор його змінив. Тепер замість дівчини з інвалідністю там допис про Ердогана, який «повідомив надзвичайну новину». Ну звичайно, інших новин у них не буває.

З одного боку виглядає, що саме ця новина зібрала стільки схвалень. Однак, якщо зайти в коменти, можна побачити численні привітання, адресовані…тепер виходить, що Ердогану🤦‍♀️ Ніхто їх не видаляє. Наша читачка на це зауважила, але її коментар, ймовірно, залишився непоміченим поміж сотнями інших.

Цікаво, що на цих сайтах-сміттярках використовують дивні шрифти — латинські літери, які схожі на кирилицю, замість «ї» — «1», замість «о» — «0» і таке інше. Про можливі причини ми писали раніше.

Якщо коротко — це один зі способів утекти від алгоритмів пошукових систем, які можуть блокувати фейкові новини. Такі заголовки складніше індексуються, відтак більше шансів, що лишаються для системи невидимими.

Інші ознаки маніпуляції:

▪️фрази вирвані з контексту;
▪️використання цифр та фактів, які викликають емоції;
▪️спонукання до дій;
▪️відсутність балансу думок;
▪️ярлики, добір термінів та епітетів: повстанці vs сепаратисти, відомий vs одіозний, і таке інше small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01