ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Як ЗМІ паразитують на темі підриву Каховської ГЕС

У мережі поширюють фейк про можливий спалах холери у Києві через холерну паличку у воді. Такі повідомлення вчора поширювали спільнотами та чатами різних міст. У дописах зазначається, що навіть чистити зуби та мити фрукти й овочі необхідно виключно кип’яченою водою
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Ця інформація не відповідає дійсності. За припущенням Київводоканалу, скоріше за все вкид спрямований на дестабілізацію ситуації та нагнітання паніки серед населення.

У Київводоканалі повідомили, що якість питної води контролюється за показниками епідемічної безпеки та санітарно-хімічними показниками безпечності. Жодних відхилень від норми наразі немає, водопровідна вода цілком безпечна.
«Інформація про якість води у Києві щодня публікується на офіційному сайті Київводоканалу та сторінці у Фейсбук. Закликаємо довіряти лише офіційним джерелам інформації», — написали в компанії.
Що стосується інших міст, то головний державний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що Україна готова швидко реагувати у випадку виникнення спалахів холери. Поки що їх не зафіксовано. За його словами, є достатня кількість лікарських та діагностичних засобів, щоб продіагностувати гострі кишкові інфекції, в тому числі й холеру.
Він розповів, що після спаду води буде застосуватися максимальна кількість профілактичних заходів, щоб не допустити розвитку гострих кишкових інфекцій, зокрема й холери. 
Аналогічний фейк торік уже поширювали, при чому теж у червні, але на п’ять днів пізніше. Тоді в «Київводоканалі» заявили, що забезпечені усіма необхідними реагентами в достатній кількості, всі водопровідні споруди працюють у штатному режимі, всі процеси з водопідготовки відбуваються в установленому порядку.

П.С. Шановні журналісти, будь ласка, коли пишете на тему, яка може спричинити паніку, спробуйте утриматися від інтриги в заголовках. Те, що ви бачите на скріні, дуже легко покращити. Ось наша спроба: «Спалах холери в Україні: не варто хвилюватися». Коротко й ясно. Навіть якщо не читати далі заголовка (як, до речі, багато хто й робить) small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01