ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Йодид калію як профілактика ядерної загрози

Йодид калію потрібен лише в одному єдиному випадку: якщо під час ядерної аварії стався викид радіоактивного йоду. Радіоактивний йод утворюється тільки за умови роботи енергоблока на потужності. Тобто, тоді, коли енергоблок АЕС генерує електроенергію. Останній діючий енергоблок Запорізької АЕС було переведено в стан зупину у вересні 2022 року. А це означає, що енергоблоки ЗАЕС знаходяться в зупині щонайменше 9 місяців та не генерують електроенергію протягом цього часу
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Спочатку кум каже покапати йод в молоко.Потім МОЗ пише, не капати йод в молоко, а випити лише таблетку калію йодиду і те, лише коли будуть офіційні (!) рекомендації.

А тепер Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки каже, що жоден сценарій аварії на ЗАЕС не потребує приймання препаратів йоду. 

Що відбувається? Куди бігти і що пити? Якщо вам нічого не ясно - то ми йдемо до вас. Пояснює медична журналістка Наталка Бушковська.

Для початку розберемося в тому, для чого потрібен йодид калію в принципі.

Річ у тім, що радіація це не якась одна абстрактна речовина, від якої можна захиститися таблеткою.

Радіоактивні речовини - це загальний термін для матеріалів з радіоактивністю.

І от йодид калію потрібен лише в одному єдиному випадку: якщо під час ядерної аварії стався викид радіоактивного йоду.

Якщо є викид радіоактивного йоду, то його може поглинути ваша щитоподібна залоза.

Він замістить нормальний йод в організмі, який важливий для синтезу гормонів.

“Йодна профілактика – це насичення щитоподібної залози стабільним йодом для унеможливлення поглинання нею радіоактивних ізотопів йоду та попередження її опромінення”, - пише центр з радіаційної безпеки.

Іншими словами нам треба швидко зайняти місце нерадіоактивним йодом. Тому немає сенсу нічого пити наперед.

От тільки радіоактивного йоду на ЗАЕС немає! 

От як це пояснює Центр з ядерної безпеки:

“Радіоактивний йод утворюється тільки за умови роботи енергоблока на потужності. Тобто, тоді, коли енергоблок АЕС генерує електроенергію. Останній діючий енергоблок Запорізької АЕС було переведено в стан зупину у вересні 2022 року. А це означає, що енергоблоки ЗАЕС знаходяться в зупині щонайменше 9 місяців та не генерують електроенергію протягом цього часу.

Найдовший період напіврозпаду, коли кількість радіоактивної речовини зменшується в два рази, з ізотопів йоду має йод I-131, котрий становить близько 8 діб. Решта ізотопів радіоактивного йоду має ще коротший період напіврозпаду. Це в свою чергу означає, що з моменту зупину енергоблоків ЗАЕС пройшло щонайменше 34 періоди напіврозпаду даного ізотопу йоду. Тобто, його активність в останньому зупиненому реакторі на ЗАЕС зменшилась в мільярди разів порівняно з вереснем 2022 року.

Таким чином, йодопрофілактика має сенс тоді і лише тоді, коли є реальна загроза надходження радіоактивного йоду в організм. А його на ЗАЕС немає”.

Але підкреслюємо, що це сценарій аварії саме на ЗАЕС. Цілком можливо, що на всяк випадок йде підготовка й до інших варіантів, де прийом калію йодиду на деяких (!) територіях може бути доречним. Хай там як, ми про це дізнаємося лише з офіційних рекомендацій small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
Галина Долинна
Галина Долинна
редакторка англійської версії текстів
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01