ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Брехня про Україну в російських підручниках з історії

7 серпня помічник президента росії Владімір Мєдінскій презентував новий підручник з історії для 10-11 класів. Всього про війну в Україні включили 17 параграфів. Їх зміст повторює багато тверджень роспропаганди, пов'язаної з повномасштабним російським вторгненням в Україну. У підручнику використано намагання прив’язати до України дії, які характерні саме росії.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

7 серпня помічник президента росії Владімір Мєдінскій презентував новий підручник з історії для 10-11 класів. У ньому росіяни оновили інформацію, яка стосується відносин із Україною, а також включили розділ про повномасштабне вторгнення росії в Україну разом із фейками та маніпуляціями російської пропаганди.



Підручник планують використовувати у школах уже з наступного року, серед іншого й на тимчасово окупованих територіях України.

У підручнику повністю переписана історія з 1970 по 2000 рік, зменшено розділ загальної історії та розширено частини про Азію, Африку та Латинську Америку. Всього про війну в Україні включили 17 параграфів. Їх зміст повторює багато тверджень роспропаганди, пов'язаної з повномасштабним російським вторгненням в Україну.

Одна з фішок російської пропаганди, використаної в підручнику - це намагання прив’язати до України дії, які характерні саме росії.

📌Ось приклад:

🚫“Сьогодні будь-яке інакодумство в Україні жорстко переслідується, опозиція заборонена, все російське оголошено ворожим”.

✅Негативне ставлення до росії та російської культури в Україні обумовлене окупацією частини території, а також веденням війни проти народу України. До 2014 року у більшости українців не було негативного ставлення до росії. Хоча підставили для цього були, але їх бачили лише у вузьких інтелектуальних колах.

🚫«Україна – ультранаціоналістична держава»

✅Саме росіяни активно просувають тезу “старшого брата”. Ультранаціоналізм проявляється в росії ще й в тому, що російська пропаганда культивує в масовій свідомості росіян почуття вищості по відношенню до інших народів і країн. Як каже з цього приводу, навіть російська журналістка Юлія Латиніна, яка й сама не раз поширювала імперські наративи, «філософія путіна є простою: росіяни – вища раса, а хто з цим не згоден – нацисти».

🚫Однією з причин повномасштабного вторгнення в Україну автори підручника називають декомунізацію.

Автори вказують, що почалося це з «тотального знесення пам'яток, пов'язаних із СРСР», а потім знищувалося все, що так чи інакше «пов'язане з росією». Незалежність України у цьому ж параграфі називається так званою.

✅Нагадаємо, що часткова декомунізація з 1991 року проводилася не лише в Україні, але й в росії. Так Ленінград перейменували у Санкт-Петербург, Свердловськ у Єкатеринбург та багато інших прикладів.

Ще в 2011 році в росії просували програму "Про увічнення пам'яті жертв тоталітарного режиму та про національне примирення", яка мала на меті й перейменування топонімів.

Але ситуація змінилася з анексією Криму та підготовкою росії до повномасштабного вторгнення в Україну.

❗️“Закон про декомунізації”, який був ухвалений у 2015 році, разом із совіцькою символікою забороняв і символіку німецького націонал-соціалізму. Про що часто забувають російські пропагандисти.

✅Щодо цьогорічного закону про деколонізацію, то це реакція на повномасштабне вторгнення росії в Україну та масову заборону українських символів і мови на окупованих територіях.

У законі визначаються правові терміни, пов’язані з російською імперською політикою та її пропагандою. російська імперська політика засуджується, її пропаганда забороняється (це стосується всіх форм російської державности: від Московського царства до рф, включно з СРСР).

🚫Також у підручнику згадують слова путіна, нібито росія не починала ніяких бойових дій, а навпаки — їх розв’язали українські націоналісти.

✅Це неправда, адже саме в 2014 році росія анексувала Крим, а група російських громадян на чолі з “ігорем стрєлковим” розпочала бойові дії на території Донецької області.

🚫Теза: «Захід завалив український режим грошима та зброєю», а проти росії запровадив незаконні санкції». США у підручнику називають «головним бенефіціаром українського конфлікту».

✅Саме росія мала стати гарантом територіальної цілісности України згідно Будапештського меморандуму, але натомість вона окупувала частину території.

Підтримка США та інших партнерів, а також запроваджені санкції стосовно росії - це реакція на повномасштабне вторгнення.

🚫Окремо в підручнику школярів попереджають, що до інформації про бойові дії в інтернеті варто ставитися насторожено, оскільки «світова індустрія з виробництва постановочних роликів, вкидів, фейкових фото та відео працює безперервним конвеєром».

✅Як то кажуть — з хворої голови на здорову. Подібним займаються саме представники російської пропаганди. Журналісти німецького видання DW провели розслідування і показали, як російська пропаганда створює фейкові сюжети під виглядом матеріалів західних ЗМІ, таких як BBC, CNN або DW https://bit.ly/3qpssBO

🦉Загалом новий підручник — це ще один елемент пропаганди, спрямований на виправдання російської агресії стосовно України  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01