ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Чому "референдуми" на окупованих територіях – це пародія на волевиявлення громадян

Сьогодні на тимчасово окупованих територіях нашої країни почався так званий «референдум про приєднання до росії». За повідомленнями російських державних пропагандистських ЗМІ «голосування» триватиме 5 днів – до 27 вересня. Пояснюємо, чому "референдуми" на окупованих територіях – це пародія на волевиявлення громадян
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

«Як завжди – колаборанти, алкаші, бомжі і пенсіонери» — так назвали відео в одному із місцевих телеграм-каналів Херсонщини, на якому люди з прапорцями росії у руках чекають на «голосування на референдумі».
 
У Запорізькій та Херсонській областях питання звучить так: «Чи підтримуєте ви вихід зі складу України, створення області як самостійної держави та входження до складу Росії?», в окупованих Донеччині та Луганщині – «Ви за входження до складу Росії на правах суб'єкта Федерації?»
 
Розмови про проведення “референдумів” окупанти вели від початку вторгнення. Називали різні дати проведення голосування, які потім скасовували. Схоже, остаточно прискоритись ворога змусив успішний контрнаступ ЗСУ на Харківщині. Оголошення про “референдуми” провели як під копірку. Увечері 19 вересня одна за одною заявки про це опублікували окупаційні адміністрації росії на тимчасово окупованих частинах Луганської та Донецької областей України. Наступного ранку схожі заяви зробили ставленики окупантів у Херсонській та Запорізькій областях. У відповідь на це путін пообіцяв визнати результати референдумів і “прийняти” території до складу росії.
 
Цікаво, що 22 вересня пропагандистський медіаконгломерат «РІА новості» опублікував «Коротку довідку про ДНР, ЛНР, Запорізьку та Херсонську області, їх населення та економіку». З неї видно, що на псевдореферендум виносять питання про приєднання областей в їхніх українських адміністративних межах, адже там серед іншого подано площу усіх чотирьох областей і це не тимчасово окуповані території, а загальна площа кожної (посилання за зрозумілих причин не даємо).
 
Наразі росія не контролює повністю жодну з цих областей. Які громади зараз знаходяться в статусі тимчасово окупованих, можна побачити на платформі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Чому референдуми на окупованих територіях – це пародія на волевиявлення громадян?

По-перше, тому що процес відбувається під час війни на захоплених ворогом територіях. По-друге, окупанти проводять псевдореферендум впродовж тижня, щоб за цей час «намалювати» необхідний для росії результат. Окупанти разом із колаборантами навіть не приховують, що лише в останній день “голосування” пройде на виборчих дільницях, в усі інші дні – ходитимуть по квартирах. Слід розуміти, що на «дільниці» покличуть тих, хто не відчинив двері. Ватажок окупаційної адміністрації росії на тимчасово окупованій частині Запорізької області Йевґєній Баліцкій підтвердив, що під час "референдуму" по домівках мешканців ходитимуть "бригади" з членів “ЦВК” і співробітників поліції.
 
На (про)російських місцевих телеграм-каналах у перший день «голосування» пишуть про високу явку, що люди, дуже натхненні та раді, дякують та вітають один одного. Виставляють відео про святкову атмосферу та прощання із «ненькою». Російські телеграм-канали почали транслювати меседж про світле майбутнє, яке очікує на «мешканців нових територій», які зможуть «отримати всілякі пільги, пенсії, материнський капітал, інші соціальні гарантії, перелік яких дуже великий».
 
Приблизне уявлення про те, як відбувається голосування можна скласти з відео «Раша тудей». «Кореспондент» у бронежилеті та касці супроводжує «представників виборчої комісії ДНР». «Жодного голосу проти» — радісно говорить жінка з “бюлетенями”, а перед цим демонструють, як бригади ходять по домівках і люди ставлять пташку на очах у присутніх. Жодне “голосування” не було таємним.
Інші відео, з неофіційних телеграм-каналів, не такі райдужні. Там видно, що бригади з бюлетенями супроводжують автоматчики (тут і далі лінки даємо для наочности, переходьте за ними на свій розсуд).
 
З Херсонщини пишуть таке: «23.09.2022 Херсонська область, Каховский р-н по селах їздять автобус з автоматниками, ходять з двору в двір зі списками і заставляють голосувати за референдум. Люди налякані бо не знають що робити і в примусовому порядку підписують».
 
«В Іванівці КДЗ ходять по будинках 10 людей, носять урни з бюлетенями. Двоє з них із автоматами. Заходять у кожне подвір'я. Люди налякані, кажуть, якщо проголосуєш проти, поїдеш на підвал. Дзвонила мати вся у сльозах, питає що їй робити» (переклад з російської — ПТБН).
 
А це новини з Бердянська і навколишніх сіл: «Місцеві колаборанти ходять із “вояками”, які кажуть: “Якщо не проголосуєте, то у вас 24 години є на виїзд із села», «Ходять по селам з урнами місцеві жительки сільські...під наглядом орків…”референдум"....хто не хоче ставити ніде “галочку" на бюлетені, то дають 72 години щоб покинути “на вихід" і домівку, і область. Отак живеш собі з українським паспортом, на своїй землі, приходять орки немиті, окупують усе.....ще й виганяють людей». «Вранці ходили по вул.Кабельників та Приазовській, але ніхто з сусідів не відкрив їм».
 
Про перший день псевдореферендуму в окупованому місті з погрозами і під дулами автоматів пише і видання «Ріа Мелітополь».
 
Про численні звернення про фейковий референдум написав і голова Херсонської ОДА Ярослав Янушевич: «З Криму масово завозять людей для голосування. По селам їздять автоматники, примушують голосувати мешканців. У Херсоні, Чорнобаївці, інших містах — виламують двері й примушують голосувати. Озброєні «помічники» ходять по під‘їздах і влаштовують «голосування на дому».
 
Тим часом у самій росії відбуваються мітинги. Ні, не проти мобілізації, адже водіння хороводів тамтешні «протестанти» перенесли на вихідні. На площах великих міст росіян збирають на мітинги «Своіх не бросаєм» на підтримку “референдумів”. Хоча самі ж пишуть, що на ці мітинги у добровільно-примусовому порядку "запрошують", наприклад, студентів місцевих вузів.

Що про «референдуми» говорить світова спільнота?

В ОБСЄ засудили плани проведення незаконних «референдумів» на окупованих територіях України і повідомили, що їхні результати не матимуть юридичної сили, оскільки вони не відповідають ані національному законодавству, ані міжнародним стандартам.
 
Держави «Великої сімки» (G7) за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн G7 на Генасамблеї ООН в Нью-Йорку рішуче засудили і повідомили, що не визнають псевдореферендумів про приєднання окупованих росією територій України.
 
У НАТО «референдуми» назвали нелегітимними і такими, що грубо порушують Статут ООН. НАТО не визнаватимуть незаконну і нелегітимну анексію.
 
Венеціянська комісія у своїй заяві згадала обставини референдуму 2014 року у Криму, які не дозволили провести референдум відповідно до європейських демократичних стандартів. Комісія також попередила, що будь-якому референдуму щодо статусу території мають передувати дебати та серйозні переговори між усіма зацікавленими сторонами. Загалом же, за висновком Венеціанської комісії, проведення референдумів під час надзвичайного стану, включаючи війну та військові загрози, суперечить європейським стандартам https://www.venice.coe.int/webforms/events/default.aspx...
 
Що ж до позиції України, то ще в серпні президент Володимир Зеленський заявив, що у разі проведення псевдореферендумів на окупованих територіях, будь-яку можливість переговорів між росією і нашою державою буде закрито

Авторка: Альона Маліченко

 
#ПоТойБікВійни
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01