ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Дезінформація: росія гарантувала Байдену безпеку, а сирени були фейковими

Росіянці рвуть на собі волосся - не дає спокою історичний візит американського президента Джо Байдена в Україну. Вигадали, що росія з барського плеча гарантувала йому безпеку, саме тому він так впевнено ходив по Києві. А сирена, мовляв, була для "епічности моменту"
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

«То не тривога. То доноситься вий пуканів із боліт, яких розриває від приїзду Байдена в Україну» , — так зранку жартували в українському сегменті фейсбука, коли по всій країні лунали сирени. І правда — росіяни плювалися кислотою, рвали на собі волосся, намагалися оббрехати цей історичний візит американського президента.

🚫 «З росією узгодили приїзд, аби старенький не постраждав і щоб не трапилося чогось страшного. Кінематографічні сирени, під які епічно ходили по Києві всі ці політики, “95 квартал” уже не вперше влаштовує цей перфоманс», — пишуть пропагандисти.

Це маніпуляція і брехня

Чутки про домовленість із кремлем з’явилися після публікації на сайті AP. Але там не сказано про домовленість. Радник з національної безпеки США Джейк Салліван лише заявив, що сповістив (notified) москву про візит Байдена до Києва незадовго до його від’їзду з Вашинґтона, «намагаючись уникнути будь-яких прорахунків, які могли б привести дві ядерні країни до прямого конфлікту». 

Жодного слова про те, що росія гарантувала безпеку — там не написано. Будь-які інші подробиці про це в Білому домі не повідомляли і все, що пишуть у ЗМІ — інсинуації.

Докази того, що росія і не думала гарантувати американцям безпеку з’явилися вже об 11:27, коли в Білорусі з аеродрому "Барановичі" зафіксували зліт літака супроводу та винищувача Міг-31 К, який може нести гіперзвукову ракету "Кинджал".

Лише о 13:25, через 25 хвилин після того, як Байден полишив Україну, російські літаки приземлилися на аеродромі Мачулищі. 
 

Деталі візиту

Інформація про ймовірний візит Байдена в Україну неодноразово з’являлася на шпальтах різних газет і журналів. Але Білий дім це спростовував, навіть після оголошення візиту до Польщі.

З міркувань безпеки лише невелика група помічників була поінформована про ці плани. Салліван сказав, що Байден остаточно ухвалив рішення про поїздку, над якою працювали кілька місяців, у п’ятницю під час зустрічі в Овальному кабінеті, на якій його поінформували про безпекові заходи.

Цей візит унікальний навіть якщо порівнювати з поїздками попередніх лідерів США до зон бойових дій. Американських збройних сил немає в Україні, крім невеликого загону морських піхотинців, які охороняють посольство в Києві.

Поки Байден був в Україні, з повітряного простору Польщі за Києвом стежили американські літаки-розвідники, зокрема бортовий радар E-3 Sentry та електронний літак RC-135W Rivet Joint.

Сирени

Провівши у Києві лише близько 5-6 годин, Байден усе одно встиг відчути присмак російського терору, під яким українці живуть ось уже один рік. Коли над містом завили сирени про загрозу повітряного удару, він саме був із Зеленським біля Михайлівського собору.

Ніби нічого не сталося, лідери вшанували пам’ять загиблих героїв російсько-української війни. Ну і, звісно, після цього росіяни не могли не збрехати, що це все тому, що вони знали, що сирена фейкова, мовляв, українці зумисно її вмикають під час кожного візиту іноземної делегації для «епічності моменту».

Це, звісно, неправда. Як пояснюють аналітики «Детектор медіа», українське керівництво не вмикає тривогу навмисне. Увесь процес ввімкнення тривоги не залежить лише від однієї людини, а виконується низкою спеціалістів.

Пропагандисти поширюють цей меседж, щоб створити видимість, що Україна робить все можливе, щоб випросити зброю в західних партнерів. Мовляв, українська влада вдається до обману та «хитрощів» small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01