ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Діпфейк про танці Зеленського

В мережі поширюється відео, на якому Володимир Зеленський в жіночому одязі виконує якийсь східний танець. Розповідаємо, чому це відеомонтаж та один з прикладів діпфейку.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Люди зі слабкими нервами, відійдіть від екранів. Цей допис може вивести вас із рівноваги. Не рекомендуємо читати цей текст також людям, що мають бодай базове критичне мислення. Бо ви скажете, що і йолопу зрозуміло, що це відеомонтаж, нічого, мовляв, і спростовувати. Якщо після цього в нас ще лишилися читачі, перейдімо до фейку.

 Про що йдеться

У соцмережах поширюють відео, на якому нібито президент України Володимир Зеленський у одязі, який в слов’янській культурі сприймається, як жіночий, запально виконує якийсь східний танок.

 У російському сегменті мережі глузливо стверджують, що це на корпоративі в москві цього року. Болгарські сайти-сміттярки охоче підхопили й знущаються: «ця РІЧ воює з Росією і хоче її перемогти. Володимир Зеленський горбиться, як повія на пілоні».

 На жаль, знайшлися також українці, які на це повелися. Цьому сприяла особиста ненависть до Зеленського. Щоправда в перепостах уже не згадують про корпоратив, а просто пишуть, мовляв, «коли людина на своєму місці...»

Решту довигадували в коментарях користувачі: хтось припускає, що це було ще до війни (ніт, бо тоді він був помітно молодшим), хтось із надією тихенько запитує, «а може це все-таки фейк?...»

 Спростування

Заспокоємо: це дійсно фейк. Так званий діпфейк. Ймовірно згенерований штучним інтелектом.

Щоправда не такий він уже й глибокий — неозброєним оком можна помітити відеомонтаж — прикручена голова.

Ми знайшли оригінальне відео, яке використали фейкороби, на сторінці російського користувача vusaaal. Публікація датується ще 16 жовтня 2020 року. Ще один раз він його закріпив минулого року. Майже всі дописи vusaaal присвячені танцям.

У підписі автор запитує: «Танці, мої танці, як вам? Сучасно чи схід?» Допис привернув увагу арабомовних людей. Більшість коментарів гнівні на кшталт: «Ганьба тим, хто це дивиться. Якби його побили камінням, було б краще». Але є й ті, хто просто сміється.

 Деталі

Ймовірно на відео ми бачимо святкування рососсісіянцями ювілею невідомої панянки в якомусь готелі. Про це свідчить російськомовний текст, виведений на екран за спиною танцюриста: «С юбилеем, Родная! Будь счастлива!» small logo

Підготував Сергій Одаренко.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01