ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: «Фонд Олени Зеленської торгує дітьми»

Пропагандисти росії запустили фейк, спрямований на дискредитацію благодійного Фонду Олени Зеленської, в якому нібито займаються «торгівлею дітьми».
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ


На англомовному сайті Тhe DC Weekly, місцем реєстрації котрого значиться Вашингтон (США), вийшла «викривальна» стаття під назвою «Організацію Олени Зеленської звинувачують у скандалі з торгівлею дітьми: розповідає інсайдер».

У матеріялі авторка пише, що фонд першої леді перевозив українських сиріт у Європу, де вони нібито потрапляли до рук педофілів. За джерело інформації їй слугує відео, викладене на YouTube від невідомого «інсайдера».

«Відеовикривачем» виступає невідомий чоловік, який ховає своє обличчя за маскою, аби його ніяк не можна було ідентифікувати. Він стверджує, що працював у фонді водієм.

Однак підтвердити, що цей «викривач» справді працював там, неможливо.

На відео «інсайдер» розмовляє французькою і демонструє те, що він сам називає перепусткою.

Але, по-перше, погана якість відео не дозволяє зрозуміти нічого з написаного на папері. А, по-друге, нічого схожого в інших працівників фонду у відкритому доступі нам не вдалося знайти.

На бейджі «інсайдера» заблюрене як обличчя, так і ім`я чоловіка. Із самої публікації ми дізнаємося, що журналістське розслідування провів «французький репортер Роберт Шмідт».

Але це не справжнє ім`я, а радше вигаданий персонаж.

Ім`я, яке автор вказав у відео досить поширене. Скажімо, є французький журналіст Роберт Шмідт, але він не співпрацює з Тhe DC Weekly й не пише про Україну. Він спеціалізується на кліматичній тематиці та розслідуваннях щодо діяльности міжнародних організацій.

Також у «викривальній статті» розміщені фотографії дітей на бланку з написом ”Olena Zelenska Foundation”, однак це не доводить їхню справжність. Адже логотип організації є у вільному доступі і скопіювати його може будь-хто.

Авторкою статті підписана зазначена “журналістка” на ім’я ”Джессіка Девлін”. Вказано, що вона «широко відома» журналістка, яка починала свою кар’єру в 2000 році з репортажів із війни в Іраку.

Але у вільному доступі, на сайтах інших видань матеріалів цієї авторки немає.

Фотографія "Джессіки Девлін" також, м’яко кажучи, викликає підозри, адже на ній зображена письменниця Джудіт Баталіон, яка пише про сімейні стосунки.

Окрім того, в Америці є відома Джессіка Девлін, але це американська актриса, зовнішній вигляд якої жодною рисою не нагадує, так звану, «знамениту» журналістку.

У профілі «журналістки», на згаданому сайті можна знайти ще десяток пропагандистських статей про Зеленського та Україну такого ж брехливого та маніпулятивного характеру.

На російську ботоферму в форматі згаданого сайту вказує і те, що у Тhe DC Weekly у розділі «контакти» не вказані відповідальні осіби сайту. Там опубліковані «риба» (заготовка), до того ж латинською мовою, де розміщена інформація ні про що.

Наприклад, у підрозділі «конфіденційний контакт» написана така інформаційна «абракадабра»:

«Транспортний засіб не розрахований на все життя, домашню роботу та ін. …Нема ні часу, ні можливостей. Діти постійно хворіють і живуть разом зі стариками, а чоловіки постійно голодні та потворні».

Те, що «викривальники» свої звинувачення висмоктали з пальця, доводить і те, що вони не знайомі достеменно із діяльністю фонду Зеленської.

Справа в тому, що він не проводив і не проводить евакуацію дітей. Фундація надає допомогу великим прийомним родинам, дітям-сиротам та возить сім’ї, які отримали психологічні травми внаслідок війни, на реабілітацію у Карпати.

Також організація в рамках проєкту «Адреса дитинства» забезпечує школи ґаджетами, необхідними для проведення дистанційного навчання, та відбудовує домівки для великих прийомних родин, які втратили житло внаслідок російських бомбардувань.

Окрім цього, 18 вересня на сайті фонду вийшло повідомлення, що Міжнародна ґрантова платформа CAF America визнав Фундацію Олени Зеленської прозорою та надійною організацією для співпраці. Фахівці перевіряли структуру управління, фінансову звітність тощо. Тому малоймовірно, щоб авдитори видали такий сертифікат, якби підозрювали фонд у торгівлі дітьми.

П.С. Аналогічну дезінформацію англійською мовою також транслював фальшивий сайт The Intel Drop, який позиціонує себе як американський». Він зареєстрований у 2022 році та має прострочений SSL сертифікат (цифровий підпис сайту, призначення для обміну даними по захищеному каналу зв'язку).

Серед авторів сайту: Colonel Gene Khrushchev, Galima Galiullina. Перший пов'язаний із Russia Today. Серед залучений авторів також значиться Алєксандр Ситніков, серед публікацій якого є тексти про «нищівну перемогу росії».

Кремль і надалі займається підривною діяльністю проти української влади та її перших осіб. Приховуючи свої злочини, він намагається привернути увагу західних читачів та потенційних партнерів до неіснуючих проблем України.
Зазначимо, що саме росія безперервно займається викраданням дітей з окупованих територій України. Про це постійно інформує уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року судді Міжнародного кримінального суду видали ордери на арешт президента росії путіна та дитячої омбудсменки марії львової-бєлової.


Підготувала Тетяна Пархомчук.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01