ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: пенсії українських прокурорів вищі за європейські

Ми перерили десятки польських сайтів у пошуках необхідної інформації. Дані по зарплатам прокурорів дуже різняться. Але навіть якщо взяти найменшу з них і припустити, що пенсія складає половину від неї, то все одно виходить більше, ніж стверджують українські журналісти.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Ми Сови прості: бачимо сумнівну інформацію — спростовуємо. Але цього разу хочемо відступити від правил. Цей допис — домашнє завдання для журналістів. Читайте до кінця, можливо впізнаєте себе.

Отож, що ми маємо на увазі? Можливо ви вже читали про те, що «українські прокурори отримують вищі пенсії, ніж європейські». Так от — з цієї новиною не все гаразд. Річ у тім, що вона не підтверджена жодними доказами. Пустопорожня, якщо хочете.

Публікації про прокурорів розлетілися багатьма медія: від 24-го каналу, тижневика NV, glavred.net до volynnews, rivne1.tv, fakty.ua та багато інших. Усе як годиться: один написав, інші бездумно перепостили. Цим одним, першоджерелом тобто, виявився сайт apostrophe.ua

Журналісти видання звернулися до Пенсійного фонду України із запитом про те, які пенсії отримують українські прокурори. Відповідь від фонду вони отримали й ці цифри ми під сумнів не ставимо. Але крім того вони порівнюють ці виплати з європейськими:

«Якщо порівняти з пенсіями європейських прокурорів, то ті виявляться значно скромнішими:

Польща – 450 євро,
Латвія - 300 євро,
Болгарія – 130 євро,
Естонія - 230 євро,
Румунія - 175 євро,
Литва - 220 євро,

Водночас пенсії прокурорів з України можуть зрівнятися хіба що з пенсійними виплатами для їхніх колег у Великобританії. Там платять 900 євро, і з цих коштів 20% йде на податки», — пишуть у новині.

Нічого не здається дивним? От і нам так здалося — це нетипово маленькі пенсії. Особливо зважаючи на те, що, наприклад, у тій же Польщі найнижча пенсія з 1 березня 2023 року становить 1588,44 злотих брутто. Тобто виходить, що прокурорська лише на 514 злотих вища за «мінімалку» (залежно від курсу, бо в Апострофі суми вказані в євро).

Ми перерили десятки польських сайтів у пошуках необхідної інформації. Дані по зарплатам прокурорів дуже різняться. Але навіть якщо взяти найменшу з них і припустити, що пенсія складає половину від неї, то все одно виходить більше, ніж стверджують українські журналісти.

І це лише по Польщі, а лишається ще п’ять країн, згаданих у тексті. І по кожній з них треба проводити кропіткі пошуки, перевірки, які не факт, що успішно закінчаться. Самі поміркуйте — для того, щоб дізнатися розмір пенсії українського прокурора, видання надіслало офіційний запит у Пенсійний фонд, тобто інформації у відкритому доступі не знайшлося, то чи є такі дані у відкритому доступі по іншим країнам?

І тут ми переходимо до найцікавішого. Зрештою ми змучилися шукати і напряму запитали в авторки, де вона взяла дані по пенсіям європейських прокурорів. Вона відповіла, що інформацію їй надав випусковий редактор, тому вона не знає її джерел. До того ж журналістка додала, що «у зв‘язку зі звільненням не може вже дізнатися».

Тоді ми звернулися безпосередньо до головного редактора Apostrophe Дениса Поповича. Він нас запевнив, що «це груба помилка автора».
«Вона (авторка) порівнювала з середньою пенсією як такою, причому незрозуміло в яких країнах, а прописала як прокурорську. Це штраф та звільнення», — сказав він, подякував нам “за підказку” та пообіцяв виправити публікацію.

Усі помиляються і те, що Попович визнав хибу в роботі редакції — хороша ознака. Це свідчить про те, що урок засвоєно.

Але є одне але.

Ми не знаємо причину звільнення авторки, адже вона про це сказала до того, як ми зв’язалися з Поповичем і вказали на проблему. Можливо це просто збіг і вона звільнилася за власним бажанням. Але кого тоді головний редактор зібрався штрафувати та звільняти?

А можливо помилку в редакції виявили до нашого звернення і ухвалили відповідні кадрові рішення? Якщо так, тоді залишається питання, чому публікацію з хибними твердженнями оновили лише зараз?

До речі, в самій новині немає згадки, що вона відредагована. Нишком замели сліди. Нині заголовок звучить так: «Вище, ніж у середньому у Європі: названо розмір пенсій прокурорів в Україні».

А замість «Якщо порівняти з пенсіями європейських прокурорів» просто - «Якщо порівняти з пенсіями європейців».

Виходить, що ті видання, які посилаються на Apostrophe, тепер єдині, що містять недостовірну (?) інформацію. Якщо читачі перейдуть з них на першоджерело, то зроблять висновок, що в передруці просто перебрехали.

Ось, що стається, коли журналісти одне одне копіпастять. І при цьому покладаються на сумліність колег.

Наостанок обіцяне домашнє завдання для всіх фігурантів цього допису. Коли ви вже поширили цю новину, то доведіть її до кінця — з’ясуйте, які ж пенсії у європейських прокурорів? І обов’язково вкажіть джерела, звідки ви це дізналися.

А вас, любі читачі, просимо проконтролювати виконання завдання;-) І як завжди - дякуємо за лайк і поширення! small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01