ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк про 12 пляшок вина вартістю 5 мільйонів гривень на день народження Зеленського

Український блогер звинуватив держпідприємство "Гарант-Сервіс" у купівлі 12 пляшок вина на понад 5 мільйонів гривень до Дня народження президента Зеленського. Розповідаємо, чому це фейк.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Український блогер, який втік за кордон, поширив допис, у якому звинуватив державне підприємство «Гарант-Сервіс» у купівлі 12 пляшок вина вартістю 5 мільйонів 397 тисяч 600 гривень.

Він стверджує, нібито вино купили на День народження президента України Володимира Зеленського. Як доказ наводить мутний скриншот нібито сторінки системи державної закупівлі «Прозорро».

Пізніше блогер додав, що інформацію про цю закупівлю з часом видалили з ресурсу. Мовляв, саме тому її не можна знайти.

Допис поширили 515 користувачів, загальне охоплення склало 87 тисяч людей. Крім того, фейковий пост поширили в соцмережі Facebook.

Але це фейк. Державне підприємство не купувало вино за такою ціною. Даних про це немає ані в системі “Прозорро” чи сайтах авторизованих майданчиків (особисті кабінети учасників закупівель), ані в незалежних аналітичних системах.

По-перше, видалити інформацію про закупівлю з системи майже неможливо. Річ у тім, що інформація з системи “Прозорро” автоматично та миттєво дублюється в аналітичні системи, куди державні органи не мають доступу.

Замовник оголошує закупівлю чи публікує звіт у системі (через особистий кабінет на майданчику на якому він зареєстрований), інформація про закупівлю одразу з’являється на всіх авторизованих майданчиках і на порталі prozorro.gov.ua.

Ніякого сліду подібної закупівлі ані на сайті “Прозорро”, ані на сайтах авторизованих майданчиків немає.

Заступник генерального директора ДП “Прозорро” в нещодавньому інтерв’ю зазначила, що «жодна інформація з сайту «Прозорро” не видаляється». Може бути обмежений доступ до конкретних файлів, наприклад, конфіденційних, але їх наявність все одно буде видно в системі.

По-друге, немає інформації про цю закупівлю і в аналітичних системах YouControl чи Clarity-Project, які в автоматичному режимі збирають інформацію щодо закупівель в “Прозорро”.

Зокрема, вказаний на скрині постачальник ТОВ “Велес” має останній договір з ДП “Гарант-Сервіс” 20 грудня на 15 949,50 гривень щодо придбання 70 пляшок вина. Договір був опублікований 3 січня.
“По той бік новин” зв’язався з контактною особою підприємства Тетяною Королик, яка проводить закупівлі. Вона заявила, що нічого не знає про закупівлю вина на 5 мільйонів гривень, вона під таким тендером не підписувалась і що ця інформація фейкова small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01