ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк про смерть в одеському СІЗО жінки, яка хотіла вивісити російський прапор

Російські пропагандисти поширюють фейкову новину про смерть жінки в одеському СІЗО, яка намагалася вивісити російський прапор. Їхні джерела посилаються на якісь анонімні українські телеграм-канали, як завжди без жодних доказів. Розбираємось сьогодні, яка ж правда у цій історії.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Російські пропагандисти поширюють неправдиву інформацію, буцімто “в одеському слідчому ізоляторі померла жінка, яка сьомого жовтня на Європейській площі міста намагалася повісити російський прапор”. При цьому посилаються на…“деякі українські телеграм-канали”.

В одному з фейкових дописів стверджують, що жінка померла від “проблем із серцем”, інші “джерела” пишуть, що її вбили.

 

Але це фейк.

Його мета - відвернути увагу від злочинів росії та дискредитувати Україну. Особливо в контексті загибелі української журналістки Вікторії Рощиної, яку росіяни тримали в заручницях.

Що фактично відомо:
  • Жінка перебуває під домашнім арештом, а не в СІЗО;
  • Українські офіційні джерела і медія НЕ підтверджують інформацію про її смерть;
  • Фейк поширюють лише російські джерела, при цьому не надають жодних доказів і посилаються на анонімні українські телеграм канали.

Спростування

В українськомовних виданнях немає жодної інформації про смерть проросійської мешканки Одеси. Є лише згадки про сам інцидент, який трапився кілька днів тому.

Тоді правоохоронці розпочали кримінальне провадження проти неї за “виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників”. За це їй загрожує до трьох років позбавлення волі.

“По той бік новин” зв’язалися з Управлінням поліції в Одеській області. За даними правоохоронців, суд призначив жінці домашній арешт, а НЕ тримання під вартою в слідчому ізоляторі.

Тобто з цього робимо висновок, що жінка НЕ перебуває в СІЗО. А це означає, що і померти там, як про це пишуть російські пропагандисти, вона НЕ могла.

Важливо! Фейковий вкид російських пропагандистів про смерть проросійської активістки в Одесі збіглося в часі з правдивою інформацією про загибель української журналістки Вікторії Рощиної, яку росіяни тримали в заручницях.

Імовірно, що за допомогою цього фейку пропагандисти намагаються заглушити інформаційний негатив від повідомлень про загибель Рощиної. А для іноземної авдиторії показати, мовляв, бачте, не лише на росії гинуть затримані люди, Україна вчиняє так само small logo

Підготував Павло Новик.

 

Українські журналісти та медійники закликають міжнародну спільноту до рішучих і негайних дій у зв’язку з убивством української журналістки Вікторії Рощиної. Для того, щоб підписати заяву, заповніть Google-форму.

Ознайомитися з заявою та знайти реквізити для перерахування коштів на підтримку родини Вікторії можете за посиланням.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01