ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейк: США «помилково надали Україні ядерні ракети»

Інформація про те, що США «помилково надали Україні ядерні ракети» — вигадка російського сатиричного сайту.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Інформація про те, що США «помилково надали Україні ядерні ракети» — вигадка російського сатиричного сайту.
 
🚫Ніколи не було й ось знову — українські ЗМІ повелися на російську пропаганду і поширили дезінформацію про те, що буцімто Пентагон покарає комірника, який помилково відправив в Україну дві ядерні боєголовки.
«Військова прокуратура США направила до дисциплінарної комісії справу комірника, який відвантажив для Збройних сил України дві тактичні ядерні боєголовки вартістю 9 мільйонів доларів. Винному загрожує штраф та пониження в посаді», — пише журналістка видання Дніпро Оперативний. 
Вона наголошує, що це повідомляє "Дніпро Оперативний".
✔️Насправді журналістка підібрала цей фейк на російських сайтах-сміттярках. Ті в свою чергу свідомо чи ні поширили публікацію російського сатиричного видання Панорама.
 
Щоб переконатися в цьому не потрібно бути «прокачаним» фактчекером. У більшості випадків, фейк перевіряється парою кліків миші. Наприклад, у цьому випадку ми просто загуглили ключові слова публікації: «Украине ошибочно ядерное оружие Мэттью Ковальчук». Буквально першим результатом пошуку була публікація Панорами. Спробуйте, це не боляче. 
 
А там недалеко й до самого дисклеймера: «Всі тексти на цьому сайті — це гротескна пародія на дійсність і не є реальними новинами».
Ми вже, мабуть, з десяток разів про це попереджали, але, очевидно, не завадить зробити це ще раз:
Друзі, є сайти сатиричних новин, які ніколи не публікують правдиву інформацію, а радше висміюють певні тенденції та ситуації у суспільстві. Багато медіа, а тим паче людей, які звикли вірити всьому, що написано в інтернеті, не перевіряють інформацію і не звертають увагу на те, з якого сайту беруть новини. Вкотре наголошуємо: український сайт UaReview та окупантський сайт Панорама — це сайти придуманих новин, там тролять і висміюють.
Чому російські видання не перевірили інформацію — можна здогадатися. Їм ця публікація грає на руку. Чому українські журналісти грають на їхньому полі — ось загадка. Особливо примітно, що Дніпро Оперативний користується популярністю серед дніпрян. І навіть приділяє значну увагу спростуванню фейків...
Ми звернулися за поясненнями до редакції, але на момент публікації відповідь так і не отримали. Будьте уважні і звертайте увагу, які новини ретранслюєте. Краще поширюйте спростування та роз’яснення від По той бік новин, радьте нас своїм друзям без критичного мислення.
 
Завжди ваша, Сова
 
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01