ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейкова методичка, що вказує журналістам, як «правильно» висвітлювати «становище ЗСУ в Бахмуті»

Російські пропагандисти створили фейкову методичку, яка нібито вказує українським журналістам, як «правильно» висвітлювати «становище Збройних сил України на Бахмутському напрямку»
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Загалом у ній налічується чотири заборони:

🚫Згадувати про втрати ЗСУ на Бахмутському напрямку;
🚫Посилатися на застарілий стан озброєння ЗСУ;
🚫Згадувати про кількість російськомовного населення Донеччини;
🚫Позитивно висвітлювати про супротивника.
«За порушення правил — штраф 8000 гривень!!!» — написано в підробці.

На цю побрехеньку вже звернула увагу заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Вона назвала цей фейк "смішним", оскільки міністерство публічно транслює офіційну позицію і її не треба папірцями передавати.

«У нас щодня є публічна позиція щодо поточних подій Президента у вечірніх зверненнях, щодня є позиція Міноборони і Генштаба. І наші прес-офіцери- спікери, яких ви вже всі добре знаєте - Ігнат, Череватий, Гуменюк, Юсов, Дмитрашківський - також щодня повідомляють офіційну позицію», — заявила вона

Без спростування Маляр цей фейк було би розпізнати трохи складніше, оскільки він містить у собі раціональне зерно. Для легалізації цього “вкиду” російські пропагандисти використали класичну формулу — суміш правдивої інформації та брехні.

Самі поміркуйте — про втрати Збройних сил України не існує відкритої інформації. Усі підрахунки, які просочуються в медія — це інсинуації і припущення. Певні військовослужбовці можуть повідомляти журналістам цифри по окремим підрозділам, але вони не дають загального розуміння по втратам. У цьому випадку ми наполегливо радимо довіряти лише офіційним джерелам інформації — зокрема тим, про які згадує Маляр.

Що стосується решти тез, то про застаріле озброєння ЗСУ в українських ЗМІ неодноразово згадувалося. Але також згадується і про те, що еволюційним шляхом це озброєння постійно оновлюється. Твердження про російськомовне населення Донеччини — це заїжджений прийом російської пропаганди, спрямований на стравлення між собою українців. Насправді заборони писати про це не існує і ми зараз це наочно підтвердимо:

За даними Київського міжнародного інституту соціології, з тих, хто все ще вважає російську мову важливою, найбільше респондентів указали на її ролі "мови, яку в Україні майже всі розуміють" та "мови більшості людей у східних областях України". Їх назвали по 14% респондентів. Вісім років тому першу роль назвали як причину важливості 59%, а другу – 31%.

«Дуже радує, що українці не хочуть, щоб російська залишалася загальнозрозумілою мовою публічного спілкування: ця роль переходить до української» , — каже замовник опитування Володимир Кулик

Наостанок зауважимо, що сфальсифікована методичка написана доволі грамотно. Або пропагандисти поступово вивчають українську мову, або цього разу їм пощастило з гугл-транслейтом. Ну або ж вони просто долучають до створення фейків носіїв української мови. Єдине на чому зауважимо — це «інформаційне освітлення». Вживання цього дієслова у значенні «пояснювати, розкривати щось» — помилка. Правильно буде «висвітлювати» (висвітлення) small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01