ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейкове "розслідування" про розкішну віллу родини Зеленського

Напередодні дня Незалежности України почали активно розкручувати фейк щодо «розкішної вілли родини Володимира Зеленського», придбаної «за кошти гуманітарної допомоги».
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

 В українській розвідці хочуть зіграти на випередження, попереджаючи про черговий етап інформаційної війни проти України, зокрема щодо тотальної корупції. Але ці теми безупинно несуться доволі давно. З нового — хіба що вихід на англомовну авдиторію.


🚫Так, напередодні дня Незалежности України почали активно розкручувати фейк щодо «розкішної вілли родини Володимира Зеленського», придбаної «за кошти гуманітарної допомоги».

Усе оформили у вигляді розслідування, яке нібито провів єгипетський журналіст Мохаммед Аль-Алаві. За його словами, які цитує нігерійська газета Punch, наявні у нього документи підтверджують, що сім’я Зеленського, а саме Ольга Кияшко, чиє ім'я збігається з прізвищем тещі українського президента, придбала за 5 мільйонів доларів розкішну віллу в «місті мільйонників» Ель-Гуна.

Щоб усе це звести до потрібного російським пропагандистам наративу, в текст приплітають «політолога» Абдулрахман Алаббасі, який, ні сіло ні впало, робить висновок, що «родич президента придбав маєток за кошти гуманітарної допомоги, яку Захід виділив Україні для відсічі російської військової агресії». І звісно — усе це масово тепер тиражують російські сайти-сміттярки.

❗Усе це брехня.

✅Наводимо основні ознаки фальсифікації:

⚪️ Документ жахливої якости, його походження ніхто не пояснює.
⚪️ Транслітерація імені й прізвища проведена з російської мови, в українському закордонному паспорті замість Olga Kiyashko було б написано: Olha Kyiashko.

⚪️ У документі наведена національність Ольги — українка. В Українському паспорті немає такої графи.
⚪️ Усі згадки про “журналіста-розслідувача” Мохаммеда Аль-Алаві, які нам вдалося знайти в інтернеті, стосуються виключно цього документа. Більше жодних розслідувань або статей за його авторства немає.
⚪️ Та ж історія з політологом Абдулрахманом Алаббасієм (Abdulrahman Alabbassy) та журналістом газети Punch Arthur Nkono.
⚪️ Ютубканал, на якому була опублікована відеоверсія псевдорозслідування, наразі видалений. На момент, коли він ще існував, йому було лише кілька днів. Тобто його створили виключно під цей конкретний «вкид».
⚪️ Сама публікація не містить жодних доказів, окрім фотокопії документа в жахливій якості та фотографії якогось будинку. В тексті багато оцінювальних суджень, бездоказових тверджень і припущень «пальцем у небо».
⚪️ Жодне авторитетне видання не пише про «розкішну віллу родини Зеленського», а також не цитує газету Punch чи Мохаммеда Аль-Алаві.

✔️Усе це в сукупності свідчить про те, що «розслідування» було сфальсифіковане. Воно є складовою російської інформаційної війни проти України, яка намагається звинуватити українську владу в корупції, щоб відбити бажання у західних країн допомагати Україні фінансово.

🦉Нагадаємо, нещодавно ми писали про те, що алгоритми Facebook лояльніші до проплаченої реклами. Цим активно користуються російські пропагандисти, які від імені ботів скуповують і публікують рекламу зі своїми ворожими наративами, яку вже потім у наші стрічки новин просуває сам Цукерберг!  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01