ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейковий обліковий запис головнокомандувача ЗСУ

Увага! Самозванці! В соцмережах завівся фейковий обліковий запис, який видає себе за сторінку головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

В описі анонсують «пряме включення з поля бою». Напевно саме це й підкупило людей — обліковку вподобали сотні тисяч користувачів. Її створили наприкінці минулого року, проте 43 дописи з 49-ти були опубліковані за останні два дні, ще два — за останній тиждень.

Перший допис — це загадкове відео з горами євробанкнот і підписом: «Хочеш приєднатися до команди? Залиште коментар». Далі два пости з відеонарізками цитат Залужного та Зеленського. Після цього довготривале затишшя і лише четвертого квітня з’являється нове відео, на якому московські попи б’ють українського військовослужбовця, травмованого на фронті. Решта — зібрані з мережі різноманітні відео з фронту. При чому всіх їх підписують так: «❗️Увага❗️Сьогодні розпочався контрнаступ!»

Очевидно, що ані Валерій Залужний, ані Збройні сили України не причетні до цієї сторінки. Це звичайнісіньке гайпожерство, мета якого — під прикриттям відомого імені та емоційних відео залучити якнайбільше підписників.

Сторінка прив’язана до телеграм-каналу «Радар UA», який має понад 146 тисяч підписників. В описi стверджують, що його ведуть бійці ЗСУ. «Найточніша інформація про вильоти та напрямки ракет!» — обіцяють адміністратори так, ніби це вони самі запускають ракети, а тому про все достеменно обізнані.

Тут же пропонують звертатися за рекламою — «найбільша сітка каналів у телеграмі на 5 000 000 підписників». І, схоже на те, що це і є ключова мета цього каналу — заробіток. Якщо натиснути кнопку «вподобати», вас перекине на бот «Україна», який запропонує обрати регіон свого проживання. Залежно від вашого вибору вас спрямують на відповідний канал. Припускаємо, що в такий спосіб адміни формують цільову авдиторію для реклами, іншими словами — таргетують.

Щоб не рекламувати самозванців, посилання на фейкову сторінку не даємо. Але раптом ви на неї таки наштовхнетеся — закликаємо скаржитися. Для цього потрібно натиснути три крапки, у випадному меню обрати «повідомити» і далі — «Видає себе за іншого».

У жодному разі не довіряйте новинам із телеграм-каналів або тік-току. Особливо, якщо ви не знаєте, хто їх веде і кому вони належать. Про ситуацію на фронті радимо читати лише в офіційних джерелах інформації або в авторитетних ЗМІ, які їх цитують small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01