ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фейсбук на службі у російської пропаганди

Фейсбук досить часто обмежує дописи проукраїнських організацій, політиків, активістів і навіть пересічних громадян за«небажані» публікації, а бувало навіть зносили цілі облікові записи, яким уже понад десять років. Зазвичай причиною називають «мову ворожнечі». При чому такою часто вважається будь-яка згадка війни росії проти України.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

В останні роки фейсбук зі своїми «Стандартами спільноти» особливо прискіпливий до проукраїнських організацій, політиків, активістів і навіть пересічних громадян.

Їхні дописи безліч разів обмежували за «небажані» публікації, а бувало навіть зносили цілі облікові записи, яким уже понад десять років. Зазвичай причина зводиться до так званої «мови ворожнечі». При чому такою часто вважається будь-яка згадка війни росії проти України.


Хтось казав, буцімто це все через те, що у фейсбуку немає свого представництва в Україні, незважаючи на 13 мільйонів користувачів в країні станом ще на 2019 рік.

Дехто у відповідь відмахувався, мовляв, не треба розводити конспірологію. Але тепер, коли ми бачимо, ЩО фейсбук пропускає в рекламу і ЯКІ наративи дозволяє просувати за гроші — ця версія виглядає не такою вже й конспірологічною.

Це при тому, що прості дописи українців банять нещадно за найменше порушення або і без них. А тут відверта ворожа проплачена пропаганда від ботів-одноденок.

📌Розберімо три кейси, які на минулому такі “одноденки” запустили в рекламу.

🚫Нафтогазом — відвертий фейк

На фейковій платіжці від імені НАК "Нафтогаз" людям начебто пропонують знижку за оплату послуг, якщо вони здадуть колаборантів або ухилянтів від мобілізації. Однак насправді такого повідомлення не існує.

✅Російські пропагандисти взяли вже чинну платіжку та додали до неї фейковий QR-код із надписом: "Ви можете отримати ЗНИЖКУ на оплату послуг, якщо розповісте про колаборанта або ухильника за допомогою бота".

У НАК "Нафтогаз" самі спростували цей фейк:

👉«Увага, фейк! Російські телеграм-канали розповсюджують фальшиву платіжку від Газопостачальної компанії "Нафтогаз України. Радимо не довіряти сумнівним джерелам інформації, а особливо тим, що пов’язані з країною-агресором».

У публікації, яка просувається за гроші, російська пропаганда замість словосполучення “контрнаступ ЗСУ” - використовує наративне словосполучення з негативом “м’ясний штурм”, намагається розсварити українців за допомогою того, що начебто сама держава заохочує до практики так званих “доносів».

Хоча якщо людині відомо, що хтось дійсно скоїв злочин, серед іншого був замішаний у колабораційній діяльності, то повідомити про це у відповідні органи - це не про донос, а про свідомість та повагу до себе та своєї країни.

🚫Українських пілотів для F-16 вчать лише на землі

Друга замовна публікація стосується навчання українських пілотів на F-16. Ворог свідомо вкидає в український інформаційний простір наратив про те, що літаки передаються занадто повільно, а пілотів вчать не так. Начебто тільки за допомогою підручників.

Фейк покликаний підірвати довіру українців до військової допомоги країн Заходу та більш скептично налаштувати до країн ЄС, США, Великобританії і т.д.

✅Насправді, за словами заступника голови Офісу президента Ігоря Жовкви, українські військові незабаром можуть отримати західні сучасні винищувачі F-16 і рішення мають озвучити офіційно найближчим часом.
Щойно тренування пілотів ЗСУ закінчаться — Захід одразу ж може винести остаточне рішення.

👉"Ми точно незабаром отримаємо рішення про постачання F-16, а ці літаки — це також частина закриття нашого неба. Це та техніка, яка суттєво відрізняється від техніки, яку пілотують наші аси зараз... Тож наші пілоти незабаром розпочнуть навчання. І його вони точно пройдуть швидше, ніж за підручниками, адже в нас немає часу", — йдеться в повідомленні.

🚫Розслідування про “зникнення гуманітарки”

Третя замовна публікація у фейсбуці стосується розслідування NGL.media щодо зникнення у Львові гуманітарної допомоги зі США на 34 мільйони гривень.

Подібне розслідування дійсно існує. Ворожа пропаганда його просуває під вигідним для себе кутом — з метою дискредитувати волонтерський рух в Україні. З наративом - «скільки Україні не допомагай — тут все розкрадуть».

✅Насправді, обліковка, яку просував цей наратив, допустила помилку, яка одразу показала звідки та для чого це замовлення оплачується. Там стверджують, що всю цю гуманітарку зі США вже продають на... авіто.

В українському дискурсі та інфополі ресурс “авіто” взагалі не згадується. Це російський інтернет-сервіс для розміщення оголошень про товари, нерухомість, вакансії та резюме на ринку праці, а також послуги від приватних осіб та компаній.

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01