ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Фото Зеленського на концерті для військових 2014 року: розбираємось, де правда

У соцмережах активно поширюється світлина, на якій видно, що Володимира Зеленського тримають на руках чоловіки у військових одностроях. Фейкороби пишуть, що нібито це фото зроблене у Горлівці 17 квітня 2014 року, під час окупації міста, і що особи в одностроях є «апалчєнцями». З'ясовуємо, що ж насправді відбувалось тоді під час концерту 95 кварталу для військовослужбовців.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Чоловіки в одностроях, які тримають Зеленського на руках — це українські військовослужбовці. Дія відбувається під Краматорськом у 2014 році, одразу після «польового» концерту «Кварталу».

У соцмережах масово поширюють світлину, на якій Володимира Зеленського тримають на руках чоловіки у військових одностроях. Як стверджують фейкороби, фото зняте у Горлівці, 17 квітня 2014 року, на третій день окупації міста. А озброєні люди — це, мовляв, «апалчєнци».

 


«Скажіть, будь ласка, просто дайте мені відповідь на одне єдине питання — ви вважаєте концерт для окупантів, це нормально, на часі?» — питає користувачка Ірина Михайлова, яка запостила знімок до спільноти «Неймовірна Україна». Результат — понад пів тисячі лайків.

Цей та багато інших дописів супроводжує скрин публікації Volodymyra Petrovicha, який пише ще емоційніше: «А з нашими військовими отак сфоткатись слабо? І щоб вони отак з автоматами, а ти, гівнокомандувач, з мікрофончиком. Це не фотошоп, а реальне фото».

Фото, а точніше стопкадр із відео, дійсно справжній. Але обставини інші!

Насправді чоловіки в одностроях, які тримають Зеленського на руках — це українські військовослужбовці. Дія відбувається під Краматорськом у 2014 році, одразу після «польового» концерту «Кварталу».

«Багатьох глядачів цього концерту вже, на жаль, немає серед живих, а війна досі триває...» — йдеться у підписі до відео, розміщеному на сторінці «Слуга Народу — Донеччина», наприкінці 2019 року.

Це ж відео можна знайти й безпосередньо на сторінці «Студія Квартал 95 Online». Воно опубліковане 25 серпня 2014 року, наступного дня після концерту. З підпису можна дізнатися, що все відбувається в Краматорську на День Незалежности України, 24 серпня 2014 року. «Повертайтесь живими, повертайтесь із перемогою» — така назва відео.
Заскринений фейкоробами кадр можна побачити на 2,55 хвилині. Але на відео є віддалений план, на якому видно, що артисти запросили військових на сцену, де вони всі разом розгорнули прапор України. Безпосередньо перед виконанням державного гімну вони й взяли Зеленського на руки.

Згаданий вище Volodymyr Petrovich нібито цитує Світлану Сєрікову. Її ми не знайшли, а от пан Володимир існує. На його сторінці переважає, м’яко кажучи, критика на адресу як самого Зеленського, так і всіх кварталівців. А от самого заскриненого допису за останній місяць немає. Можливо вже видалив. Ірина Михайлова своєю чергою цитую Оксану Меркулову. Її ми вже не шукали. Просто майте все це на увазі.

І зрозумійте нас правильно — ми не проти критики. Але вона має бути конструктивною і не спиратися на брехню  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01