ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Хто і навіщо видає прапор миру за прапор руху ЛГБТ?

Нещодавно в низці ЗМІ опублікували неправдиву новину про те, що буцімто «ЛГБТ-активісти в Римі протестують проти рішення надати Україні більше зброї». За доказ наводять "веселковий" прапор, який тримають у руках маніфестанти. Одна цей прапор насправді символізує мир. Пояснюємо різницю
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Нещодавно в низці ЗМІ опублікували неправдиву новину про те, що буцімто «ЛГБТ-активісти в Римі протестують проти рішення надати Україні більше зброї».
 
«В авангарді антиукраїнського руху виступили ліві профспілки, соціалісти та ЛГБТ-активісти, чиї прапори надто вже яскраво майоріли на демонстрації», — йдеться в одній із таких публікацій, яку ілюстровано веселковим прапором. 
 
 
Однак вони помиляються. Насправді прапор, з яким вийшли маніфестанти в Римі — символізує мир.

Хоча і ЛГБТ-прапор і Прапор миру беруть за основу веселку, їх не слід плутати — між ними є ключові відмінності:

  • кількість кольорових смуг;
  • послідовність кольорів;
  • напис PACE
✔Якщо перший прапор складається з ШЕСТИ поздовжніх смуг (зверху вниз: червоний, помаранчевий, жовтий, зелений, синій та фіолетовий), то найпоширеніша версія другого — із СЕМИ (зверху вниз: фіолетовий, синій, блакитний, зелений, жовтий, помаранчовий, червоний). Як бачите — тут є ще й блакитний колір, а сам прапор ніби перевернутий. Крім того на блакитній та зеленій смужках є білий напис італійською мовою: PACE, що означає «мир».
 
Уперше прапор миру використали в Італії на марші миру в 1961 році. Прапор був натхненний подібними різнокольоровими прапорами, які використовувалися під час демонстрацій проти ядерної зброї. У попередній версії був зображений голуб, намальований Пабло Пікассо.
 
Популярности він набув завдяки кампанії Pace da tutti i balconi («мир з кожного балкону») у 2002 році, розпочатій як протест проти майбутнього вторгнення в Ірак. 
 
У той час його використання розкритикувала італійська ЛГБТ-спільнота за те, що він був занадто схожим на шестиколірний прапор ЛГБТ гей-параду (який спочатку був створений у Сан-Франциско, Каліфорнія в 1979 році), і почав регулярно використовуватися в Італії пару роками раніше під час святкування першого Всесвітнього прайду 2000 року в Римі. 
 
Що цікаво, за посиланнями, які лишили у вищезгаданій оманливій публікації, взагалі не згадується рух ЛГБТ. Висновки про його участь зробили самі журналісти на підставі схожості прапорів. Ба більше — демонастрація була позапартійною і таки на підтримку українського народу та солідарною «з жертвами всіх війн».
 
А в одному із посилань журналісти, якщо їх так можна назвати, взагалі самі собі суперечать — адже там прямо написано, що «учасники розгорнули 50-метровий прапор миру». 
 
Припускаємо, вони це зробили для того, щоб дискредитувати цей рух тим, що він нібито не підтримує Україну. Цілком імовірно, що представники ЛГБТ були на цій демонстрації, але лише як приватні особи і не представляли позицію всього руху small logo
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01