ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Історичний фейк: як за наказом москви живцем потоплено в болоті близько трьох тисяч українських дівчаток

Мережею ходить історичний фейк про те, як «поблизу одного з колимських концтаборів за наказом москви живцем потоплено в болоті близько трьох тисяч українських дівчаток віком 12-14 років». Проте немає жодних доказів, що це насправді сталось. Розбираємось глибше у цьому псевдоісторичному повідомленні.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Ми вже спростовували цей фейк. Але його циклічність настільки живуча, що з року в рік продовжують поширювати, ніби так і треба. Але ми теж вперті.

Немає жодних доказів, що поема письменника Дмитра Шупти «Колимські дівчатка» заснована на реальних подіях.

 



🚫Уже котрий рік поспіль мережею ходить історичний фейк про те, як «поблизу одного з колимських концтаборів за наказом москви живцем потоплено в болоті близько трьох тисяч українських дівчаток віком 12-14 років». Це було зроблено за розпорядженням, яке буцімто надійшло секретним листом до концтабору — «чтоб нєкому било рожать бандєровцев».

Вигадку помістили в цілком достовірний історичний контекст — саме тому фейк настільки живучий і в нього так охоче вірять тисячі людей. Цей фейк за своєю суттю схожий на інший — як розстріляли кобзарів на з’їзді.

📌Роз’яснюємо:

✔️Ймовірно, ця історія про колимських дівчат бере початок у 2010 році, коли поет і дисидент Дмитро Шупта написав свою поему-реквієм «Колимські дівчатка».

Особливу популярність цей фейк нажив після «фільму-розслідування», який вийшов на телеканалі ICTV у 2017 році — «За що вбили на Колимі три тисячі українських дівчат?»
Сам автор поеми в цьому фільмі стверджує, що його твір засновано на реальних подіях. Інформацію про це він нібито по крихтах збирав протягом десяти років. Утім жодних доказів не наводить.

✔️Власне, самі фейкороби визнають — «і через 70 років — жодного документа. Письменник Володимир Яворський припускає, що всі накази у цій справі знаходяться у Москві, в архіві ФСБ. Вони засекречені, і ніхто в найближчому майбутньому їх не побачить».

Ба більше — «що сталося з конвоїрами — досі лишається загадкою для істориків. Керівник концтабору Іван Петренко, що нібито надав наказ знищити дівчат, за рік помер від раку». Історик Олександр Іщук, до якого звернулися автори фільму каже: «Може в цьому був якийсь такий божий знак?»

✔️Навіть сама стилістика фільму не викликає довіри. Якщо ви бачили програму «Надзвичайні новини» на цьому ж каналі — ви зрозумієте. Гучні емоційні заяви, накручування, відповідна музика та епітети.

✔️Кандидатка історичних наук, професорка Наталія Крестовська пояснює, що існує багато способів сфальсифікувати історію. Один із них — вигаданий “факт” помістити в цілком достовірний історичний контекст.

За моделлю вживлення в реальні події вигадки зроблений не лише фейк про «3000 українських дівчат, утоплених в колимських болотах». Вона також згадує вигадки про «розстріляний з’їзд кобзарів», «800 харківських (або львівських, тут є варіанти фейку) студентів, розстріляних за бажання складати іспит українською, а не російською мовою».

«Комуністичний окупаційний режим скоїв щодо України стільки злочинів, що не потрібно дописувати йому вигадані», — каже Крестовська. З прикладами інших історичних містифікацій можете ознайомитися в її статті на Історичній правді  small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01