ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Китайських туристів видали за добровольців, що йдуть на війну проти України

Це фото «ходить» інтернетом уже зо два місяці — відтоді, як його опублікувала на своєму сайті туристична компанія країни-агресора. Люди в кадрі — це китайські туристи в російському воєнізованому парку розваг, а НЕ китайські солдати-добровольці, що їдуть воювати в Україну»
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Численні блогери, пропагандисти, «експерти» охоче підхопили це фото. За їхньою версією, на фото зображені «спецпризначенці народно-визвольної армії китаю, які вирушають в Україну воювати в ім’я російської добровольчої армії».
 
Цю дезу поширили багатьма мовами світу в різних соціальних мережах. В одному дописі взагалі стверджують, що це російські й китайські солдати під час спільних навчань.
 
Але це неправда.
 
17 серпня в російському міністерстві війни дійсно повідомили про спільні з китаєм військові навчання, які мають вібутися в росії з 30 серпня по 5 вересня. Але цю фотографію поширили в неправдивому контексті.
 
Насправді на фото зображені китайські туристи в російському воєнізованому парку розваг «армєйскій паліґон», що проводить заходи у воєнізованому стилі. Цей парк розташований неподалік від Санкт-Пєтєрбурґа. 
В описі йдеться про те, що це «група з Китаю, одягнена в однострій російського спецназу та оснащена їхнім спорядженням:
 
«Наша компанія зустрічала дуже важливих гостей з Китаю. Туристів з дружніх країн давно возять на приватні армійські полігони, щоб подарувати їм нові можливості та враження. Ми замовили китайський прапор і нашивки, розробили техніку безпеки для заходу китайською мовою. Наша навчальна зона є одним із найцікавіших і безпечних на сьогоднішній день», — йдеться в публікації.
 
 
У парку розваг також проводяться «корпоративи, тімбілдинги та дні народження у стилі мілітарі», а учасники можуть постріляти «зі справжньої зброї» на заходах, які проводять інструктори, які мають «реальний бойовий досвід».
 
Парк розваг також опублікував це ж фото на іншій сторінці свого сайту 23 липня цього року під заголовком: «Організували одноденний тур для делегації з Китаю». 
 
Фактчекери AFP звернулися до адміністрації парку за роз’ясненнями. Там їх запевнили, що всі заяви про китайський військових — це брехня. Невдовзі всі фотографії з цієї події були видалені і наразі доступні тільки в архіві.
 
Вони також зв’язалися з фотографом, який знімав цей захід. Він їх запевнив, що люди на фото туристи, а не військові. Журналісти зазначають, що під час офіційних навчань неприпустимо одночасно використовувати прапори різних країн на шевронах.
 
«Правило полягає в тому, що солдат, який служить у збройних силах однієї країни, повинен носити емблеми лише однієї країни», — пояснила Ельжбета Мікош-Скуза, професорка факультету права Варшавського університету.
 
Тому, якби китайські солдати були в російських збройних силах, вони б носили лише російські знаки розрізнення, сказала вона
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01