ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

«Народне віче» держзрадників або колаборанти в екзилі

Наші читачі звернули увагу на сайт «Всеукраїнського народного Віче», ініціативна група якого збирає підписи за «Декларацію захисту українського народу». У мережі також поширюють відео засідання цього «віче», де нібито були присутні «459 громадян України з 35 країн». Учасники повідомляють, що їм вдалося розробити в рамках Конституції України «декларацію», згідно з якою український народ матиме можливість зняти президента Зеленського і сформувати «єдине легітимне представництво українського народу». Але для цього документ необхідно підписати на сайті
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Youtube-канал, де розмістили відео засідання, поширює своєрідний контент – транслюють активну антиукраїнську пропаганду, фейки про НАТО, про протести в Грузії, дискредитують Збройні сили України, а події в Україні там нерідко коментує Микола, пардон, Мікола Азаров (якщо пам’ятаєте ще такого).

Сайт створено спеціально під збір підписів. За дизайном він схожий на держпортал «Дія». Ми перевірили – збір підписів реальний. Але ініціювали його втікачі з України, звинувачені в державній зраді. Нині більшість із них перебувають у росії, звідки поширюють ворожі наративи.

▪️Так, ініціатором «народного віче» є Дмитро Василець. Його називають «київським журналістом», хоча насправді він блогер. У своїх дописах Василець прославляє "русскій мір", повторює пропагандистські «темники», критикує декомунізацію тощо. Він — засновник політичної партії «Держава», яка “закрили” минулого року після відповідного рішення РНБО. Ми також знайшли інформацію, що у 2018 році Васильця засудили за звинуваченнями в допомозі російським бойовикам на 9 років позбавлення волі, але вирок скасував апеляційний суд Києва.

Інших учасників та членів «ініціативної групи» названо правозахисниками, публіцистами та громадськими активістами. Натомість їхні прізвища ми знайшли на «Дошці ганьби» від «Детектор Медіа» та серед переліку держзрадників, який веде рух «Чесно».

▪️До прикладу, Олександр Семченко має блог на Youtube, де поширює фейки і дискредитує Україну. Серед іншого своїм 800-м тисячам підписників він розповідав, що мастурбує на прапор СРСР, а от український прапор у нього такого бажання не викликає.

▪️Валентин Рибін – адвокат. У 2016 році захищав ГРУ-шніка Александрова, якого разом з іншим бійцем Єрофеєвим визнано винними у скоєнні теракту, внаслідок якого загинув український військовий Вадим Пугачов. Захищав він і трьох харківських екс-беркутівців, які втекли на росію. Був адвокатом бразильця Рафаеля Лусваргі, який воював на Донбасі з боку терористів. Балотувався від партії Шарія. У березні 2022 року виїхав до Іспанії як батько трьох дітей.

▪️Олександр Скубченко в Інтернеті фігурує як «громадський діяч, голова Житлового союзу України». Відомий тим, що регулярно піарив Віктора Медведчука та його партію «За життя». Часто з’являвся на маніпулятивних сайтах із відповідними статтями або коментарями.

▪️Павло Онищенко – лідер харківської організації "Потон". Його підозрювали у посяганні на життя працівників СБУ. В березні 2022 року він вийшов з-під варти й обіцяв записатися до тероборони та зайнятися волонтерством. Натомість виїхав до Європи як батько чотирьох дітей. Нині записує пропагандистські відео з росії.

▪️Максим Шихалієв – блогер, спортсмен та тренер, засновник бійцівського клубу «Лічная Свабода». На своєму Youtube-каналі дискредитує українську владу та ЗСУ, "спростовує" всі офіційні українські заяви.

🚫Тож уся ця «ініціативна група» державних зрадників пропонує українцям підписати «декларацію» і взяти владу у свої руки. Мета «народного віче» очевидна – розхитати ситуацію всередині України та дискредитувати чинну владу. А також вигадати причину для збору даних наших громадян.

Якщо охочі проголосувати знайдуться – вони власноруч передадуть особисті дані в руки ворога. На сайті вказано, що він розміщений не на території України і «не досяжний для Зеленського та країн НАТО». Уся інформація буцімто на сервері не зберігається. Але проголосувати можна двома способами. Або завантажити на сайт власне обличчя на фоні розвороту паспорта громадянина України. Або скачати «Декларацію», підписати її за допомогою особистого цифрового ключа в Дії.Підпис, а потім надіслати документ на сайт. Припускаємо, що ці паспортні дані можуть потім «випливти» у псевдосоціологічних опитуваннях, або навіть у фейкових “референдумах”.

🚫В українському інформаційному просторі новина про «народне віче» пройшла майже непоміченою. Натомість в російському – про неї розповідали як про початок «державного перевороту». Серед пропагандистів також існує думка, що насправді за онлайн-голосуванням стоїть Віктор Медведчук. Мовляв до вторгнення Медведчук вже так робив – брав гроші та писав фіктивні звіти про масову підтримку росії і незадоволення чинною владою. Крім того, місяць тому Медведчук виступив на білоруському ТБ, де заявив, що разом із ексдепутатами «ОПЗЖ», які втекли до росії, запускає новий політичний проєкт «Друґая Украіна» і намагатиметься «демонополізувати право президента Зеленського представляти Україну на міжнародному рівні».

🦉На фоні того, як державні зрадники з росії імітують незадоволення серед українців і намагаються розбурхати суспільство, нагадаємо результати іншого голосування. 1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум, в ньому взяли участь 84,18 % тих, хто мав право голосу (31 891 742 виборці). Серед тих, хто брав участь у голосуванні – 90,32 % (28 804 071 громадянин) висловилися на підтримку незалежності України і прагнення жити в суверенній̆ державі small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Альона Маліченко
Альона Маліченко
фактчекерка По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01