ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Про що писали ворожі боти під постами українських медіа за останні дні.

Інформаційна війна Росії в українському інформпросторі ведеться, у тому числі, із залученням цілої армії ботів у соціальних мережах. Мета їхніх дописів – сіяти зневіру, паніку, розбрат, страх і брехню серед українців. Ми проаналізували коментарі читачів під новинами провідних українських ЗМІ за останніх дві доби
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

“Росія насправді знищила “Патріоти”, “Україна набридла західним лідерам, ворожі обстріли будуть потужнішими” – ключові дезинформаційні меседжі, які розповсюджувала роспропаганда через ботів у фейсбуці протягом останніх днів.

Інформаційна війна Росії в українському інформпросторі ведеться, серед іншого, із залученням цілої армії ботів у соцмережах. Мета їхніх дописів – сіяти зневіру, паніку, розбрат, страх і брехню серед українців.

Ми проаналізували коментарі читачів під новинами провідних українських видань за останніх дві доби.

Дописи ботів є під більшістю з них. Дезинформаційні меседжі писалися здебільшого українською мовою, але є і російською. Більшість обліковок ботів - закриті. У деяких постах є граматичні помилки і вживання словосполучення “на Україні”.
Окрім довгограючих тем – “Союзники не допомагають Україні”, “Україну не візьмуть до НАТО”, “захід винен у війні з РФ”, російська пропаганда активно віпрацьовувала тему “знищення ракетою “Кинджал” системи Patriot”.

🚫 Росія насправді знищила ППО Patriot в Києві.

“Експеремент із американськими системами ППО “Петоіот” провалився. Засіб протиракетної оборони було поставлено на Україну для оцінки їхньої роботи в реальних бойових умовах. В результаті розпіарені комплекси у першій же серйозній битві провалили битві. Вони не змогли захистити себе. Вражений комплекс відновленню не підлягає”.

“А как же тогда у них получилось?” (коментар на новину про те, що знищити Patriot “Кинджалом” неможливо).

“Patriot знищити одним ударом ракети "Кинджал" неможливо." На кого це розраховано, на дітей? Словом, як казав Арестович: ,,Брешуть абсолютно всі...". Якщо ні підтвердити, ні спростувати ніхто не може, то залишається одне: швидше всього грохнули”.

“Значить хвалені Патріоти все-таки розбили??? Патоіот нічого не може проти гіперзвуку. Гіперзвук все ще тільки у Росії. Поки це так, кинджали і калібри будуть безперешкодно досягати цілей де б то не було. Сувора правда”.

“Значить точно грохнули Patriot”.

“После позорной утраты Пэтриот никто из западных производителей вооружения не захочет антирекламы своему оружию на украинском испытательном полигоне. Поэтому об F-16 можно забыть”.

🚫 Союзники не допомагають Україні, або допомога не ефективна.

“Допомога Україні і повінна була полягати в тому, що б НАТО почали б наступати і бомбити, обстрілювати і топити російські кораблі. Чому цього не сталося?”

“Так а сенс у навчанні, якщо літаки не дають? Підтримка на найвищому рівні” (коментар під новиною про те, що Бельгія буде навчати українських пілотів, проте не дасть винищувачі).

“Невже ви не розумієте, що будь-яка нова західна зброя на території України призведе до страждання самої України? Увесь бруд, уся радіація і весь вогонь буде на нас. Русня відсидиться за Уралом, а США – за океаном”.

“Захід не допомагатиме Україні завжди. У них через непродуману санкційну політику скоро у самих почнуться проблеми”.

“Що таке допомога НАТО? Коротка мить перемоги, коли наші ракети розносять у ворога щось корисне, а потім кілька днів жаху, поружні ракетні обстріли, зруйновані міста України. У чому сенс?”

“..ты же видишь тенденцию – не давать нам именно то, что нужно для победы, а даю то,что нужно для продолжения войны.Победа Украины не нужна западу, только бесконечная война,чтобы мы погибли, а ни страховали себя от нападения рашки.Нас не останется”

🚫 Україну не візьмуть в НАТО і ЄС

“Пошел четвертый десяток лет, как Украина вступает в НАТО… Уже умерли те кто повел Украину в НАТО. Меняются поколения, но не меняется сказка) Есть еще одна сказка – про ЕС))) Главное, что те кто рассказывают эти сказки, дружно набивают себе карманы и отваливают, оставляя Украине одни долги”.

“...двери в нато закріти для нас. А без нато Украина фактически идет к поражению в войне, так как это единственная гарантия безопасности”.

“Вони вже рік нам допомагають, мені здається іноземним лідерам ми просто набридли”.

🚫 Україна йде до поразки у війні з Росією, треба домовлятися з Москвою.

“Росія безперечно сильніша за Україну. Вести робили ставку на слабкість позиції Путіна, і на те, що його скинуть еліти. Раз усього цього не сталося, то й не станеться вже”.

“НАТО не придавили рашку відразу, а тепер їй нічого не загрожує. Москва буде методично забивати Україну. єдиний вихід – переговори”.

“Война до последнего украинца?”

“По всій Україні будуть вибухи, частіше і частіше, довше і довше!”

🚫 Українці гинуть на фронті.

“Так, оркам всі умови, весь комфорт, а нашіх солдатів всіх підряд, поранених, які не мають змоги воювати, всеж відправляють на фронт. Якщо сам командир говорить “а що ти хіба з одним оком невзмозі стріляти? Так схаменіться, люди, що тоді говорити про росіян, якщо по винні своїх командирів гинуть і безвісти пропадають наші хлопці”.

“Исходя из этой цифры можно себе представить украинские потери. О которых не говорят”. (коментар на новину про втрати російських військ).

Розпізнати маніпулятора у соцмережі нескладно. Нагадаємо основні правила:

  • У ймовірного бота може бути відсутня аватарка, або є фото, вкрадене з чужого профілю. Світлина також може бути взята із фотостоків. Це можна перевірити завдяки пошуку фото у Гугл.
  • Якщо на сторінці бота є альбом із фотографіями друзів чи родини, ці фото теж, ймовірно, взяті із сторінок інших людей. Під ними немає лайків та коментарів. Світлини з різних життєвих подій можуть бути завантажені в соцмережу в один день.
  • Зверніть увагу на кількість публікацій на сторінці коментатора, та на їхній зміст. У ботів найчастіше є репости з інших сторінок на патріотичну тему з мінімальною кількістю або відсутністю реакцій.
  • Погортайте сторінку ймовірного бота. Якщо людина створила акаунт місяць тому, а вже має під тисячу друзів, десятки дивних репостів, бере участь в політичних дискусіях, скоріш за все, ви натрапили на бота.
  • Зверніть увагу на кількість друзів. Має насторожити, якщо у людини, яка не створює власного цікавого контенту, їх кілька тисяч. Або протилежна ситуація – друзів немає зовсім, або їх кілька. Найчастіше боти пишуть із закритих акаунтів.
  • Пам’ятайте золоте правило – “не годувати ботів”. Найкраще, що можна зробити, виявивши бота, ігнорувати його та надіслати скаргу в Фейсбук. Чим більше таких скарг, тим вища ймовірність того, що сторінку маніпулятора заблокують. Докладно про це ми писали раніше small logo

Ірина Гамалій

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01