ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Пропагандисти створили кампанію з дискредитації Зеленського

З хворої голови на здорову. Російські телеграм-канали, а слідом за ними й деякі українці в фейсбуці, поширюють фейкове відео з Нью-Йорку, на якому можна побачити рекламний банер із текстом «Немає Зеленського, немає війни»
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Це відеомонтаж. За основу взяли кадри з вулиці П'ята авеню, проте вони були зняті ще до повномасштабного нападу росії на Україну. Про це свідчить низка ознак:

🔘Google maps регулярно оновлює зображення, які завантажують до тієї чи іншої локації. Риштування, яке ми бачимо в змонтованому відео, з’являється не раніше 2021 року https://bit.ly/3JJux1E Його також можна побачити ще в червні минулого року https://bit.ly/46v4GV9 Ніякого банеру з Зеленським, звісно, немає.

🔘Не видно його і на зображеннях цього року. Через Google maps це підтвердити не вдалося, але ми встановили це за відео, які публікували американські ЗМІ. Річ у тім, що 29 червня в ювелірній крамниці Tiffany & Co., яка розташована в цій самій будівлі, сталася пожежа, що активно фільмували https://bit.ly/46zeopp

🔘З цих же публікацій ми дізнаємося, що пожежа сталася буквально за кілька місяців після урочистого відкриття цієї крамниці. У квітні в ній завершили ремонт, тоді ж прибрали і риштування❗ Ремонт тривав три роки — тобто від квітня 2020-го.

🔘І чи не найважливіша деталь — це жовті світлофори. Вони з’явилися не пізніше 2021 року (дивіться перше посилання) і стоять досі. У фейковому відео вони ще чорні.

За даними Центру протидії дезінформації, про відсутність рекламного банера з Зеленським на вулицях Нью-Йорка повідомляють у Міністерстві закордонних справ України та Генеральному консульстві України в Нью-Йорку.

За словами аналітиків, цей фейк є продовженням дезінформаційної кампанії росії під назвою black hole («чорна діра»). Її мета — дискредитувати президента Зеленського через просування наративів, що «Україна — чорна діра, яка всмоктує гроші заходу».

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сергій Одаренко
Сергій Одаренко
редактор По той бік новин
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01