ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Проросійські канали пишуть, нібито Україна планує запровадити податок на дармоїдство

Сьогодні розвінчуємо фейк, який поширюють проросійські телеграм-канали про те, що нібито в Україні введуть податок для безробітних українців «з метою стимулювання працювати “у білу” та сплачування податків до бюджету».
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

 
Одразу на кількох (про)російських телеграм-каналах повідомили, що начебто Офіс президента планує запровадити в Україні податок на дармоїдство.
 
Це — фейк.
 
Жодної заяви, законодавчої ініціативи не існує. Працюємо на випередження, якщо побачите схожі "новини" на сайтах-сміттярках чи фейсбук-сторінках типу "Аткриткі, паздравлєнія", не поширюйте, ігноруйте.
 
 
Про що йдеться
 
Вигадку побудували на матеріалі Української правди «Один воює – четверо працюють. У Зеленського готують економічне бронювання від мобілізації».
У матеріялі розповідають, що з 11,1 мільйона чоловіків у віці від 25 до 60 років, які підлягають мобілізації, 950 тисяч не працюють, не платять податки та не служать в армії.
І ось проросійські ресурси стверджують, що Ростислав Шурма, заступник голови Офісу президента, виступив з ініціативою проти цієї категорії людей і запропонував запровадити податок на дармоїдство «з метою стимулювання працювати “у білу” та сплачувати податки до бюджету».
Фейкороби вигадали, що розмір податку може сягати 1500 гривень на місяць, а при його несплаті громадяни не зможуть скористатися державними послугами, керувати автомобілем, виїжджати за межі України, також, мовляв, заарештовуватимуть і реалізовуватимуть їхнє майно. І наголосили, що сплата такого податку не звільняє від мобілізації. Цю норму нібито планують включити до законопроєкту з економічної мобілізації.
 
Усе це вигадки. Жодних заяв про ці плани офіційні особи не робили. Навіть на рівні чуток в українському інформаційному просторі про це не говорять.
 
Покарання за дармоїдство було в совіцькому союзі. Також податок на дармоїдство запроваджували в Білорусі, країні, яка фактично знаходиться під російською окупацією та з території якої запускають ракети по Україні. Щоправда, потім його скасували.
Згідно з так званим «декретом про дармоїдство», ухваленим у 2015 році в Білорусі, кожен громадянин країни, який не мав роботи, повинен був сплатити державі близько 170 євро на рік. Після масових мітингів у Мінську та регіонах російський васал Аляксандр Лукашенка переніс термін сплати податку на 2018 рік. А потім у січні 2018 року взагалі скасував податок. Проте в Білорусі досі є база дармоїдів.
Велись розмови про введення податку на дармоїдство і на так званій росії. У 2016 році міністр праці й соціального захисту так званої росії запропонував збирати з безробітних працездатних громадян по 20 тисяч рублів на рік, але поки цю ініціативу відхилили.
 
Нагадаємо, раніше в мережі з’явилася інформація, що нібито “дітям ухилянтів” можуть заборонити вступати до вишів. Однак у Раді наголосили, що це неправдива інформація small logo
НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01