ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Раскольніки, богохульники і нашестя ворон

Упродовж 25 січня в російському інформпросторі «розганяли» новину про нашестя ворон у Києві. Пропагандистські видання публікували відео, стверджуючи, що на кадрах українська столиця, і навіть звернулися за коментарями до орнітологів. Відповідь, що птахів могло сполохати раптове включення світла чи голосні звуки, схоже пропагандистів не влаштувала, тому в хід пішла «ООН-івська дипломатія». Так, заступник поспреда росії в ООН написав у твіттері, що зграя ворон над Києвом – це знак для державних «богохульників», які руйнують церкви та переслідують священників
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

У новині про «поганий знак» використовують два відео.

Перше, справді зняте в Києві. Воно з’явилося 24 січня в телеграм-каналі «Реальний Київ» зі словами «читачі помітили величезну зграю птахів на Печерську, що вже дуже довго літають по колу». В тому ж дописі згодом пояснили, що «це явище [скоординований політ] зветься мурмурацією птахів, і в народі кажуть, що це до зміни погоди».
Про схожі випадки ми розповідали раніше.
Друге відео, де птахи зловісно літають між автівками на автошляху ніби в фільмі Гічкока, зняте 25 січня, але в 2017 році, і не в Києві, а в американському Г’юстоні. Ось посилання на оригінал. 
 
 

Це вже не вперше російські представники в ООН розповсюджують фейки. Пригадаймо, як у жовтні постпред Небензя на офіційному засіданні повідомив, що Україна збирається застосувати «бойових комарів», здатних заражати людей небезпечними інфекціями.

На нашу думку, фейк про нашестя ворон у вигляді покарання для «богохульників» є частиною російської дезінформаційної кампанії про переслідування церкви в Україні. Ці наративи російські пропагандисти «розганяють» після введення президентом Зеленським у дію рішення РНБО про заборону в Україні релігійних організацій, на які впливає росія, та після введення санкцій проти російського духовенства. У російських меседжах церкву московського патріархату називають «канонічною», а от православну церкву України – «раскольнічєскай».

Наприклад, одним із меседжів російських пропагандистів є нібито навмисне спалення церков УПЦ (читай — РПЦ). Так, 11 січня на проросійських телеграм-каналах з’явилося відео про пожежу на Волині у Свято-Вознесенському храмі. За версією пропагандистів її спалили після того, як настоятель храму відмовився переходити із московського патріархату.

Однак обласне управління ДСНС повідомило, що пожежі в цьому районі не реєстрували, а голова Оваднівської громади Сергій Панасевич пояснив, що на відео не їхня церква. Згодом волинські журналісти виявили, що на відео церква на Дніпропетровщині і пожежа сталася в 2021 році. 

20 січня у проросійських виданнях так само написали і про пожежу у церкві у Бориспільському районі. Пропагандисти одразу заявили, що мав місце підпал, бо «канонічна» церква зазначає масових гонінь.

Натомість у ДСНС повідомили, що причини пожежі ще з’ясовують.

Інший меседж – в Україні арештовують і нападають на священнослужителів. Його почали поширювати після нападу на протоієрея в храмі московського патріархату на Вінниччині на початку року. Після інциденту правоохоронці повідомили, що встановлюють мотиви затриманого нападника, але відомо, що чоловік перебуває на обліку у психоневрологічному диспансері.

Натомість одиничний напад російські пропагандисти подали як «ланцюг жахливих подій останніх тижнів», мовляв священнослужителів МПЦ переслідують і це явище системне. Ба більше - заохочується керівництвом держави, про що свідчать обшуки в монастирях та кримінальні справи на кліриків.

Утім те, що пропагандисти називають «гонінням на МПЦ», в умовах збройної агресії росії є безпековими заходами з боку правоохоронців. Під час обшуків СБУ знайшла у церквах московського патріархату численні докази зв’язків з росією, як-то російські «підручники», в яких вихваляють кремлівський режим, прапори терористів і тексти молитов за країну-агресора.

Знайшли й докази співпраці з окупаційною владою. До прикладу, в одному з храмів на Херсонщині виявили бланки перепусток до окупаційних органів та російські паспорти місцевих священників. Справи, відриті проти попів, кваліфікують за статтями про колабораційну діяльність, державну зраду та виправдовування збройної агресії росії проти України.

Ну і третій меседж – українці влаштовують шабаші у "захвачених" православних церквах, зокрема у Лаврі. Так, вірусним став пост користувачки Вікторії Кохановської, яку називають «православною правозахисницею». Вона поширила відео з тік-току, де знято різдвяний вертеп у церкві. Авторка пише, що «поки з УПЦ зробили ворога, бо прославляємо в храмах Бога, то патріотично ПЦУшні – качають чорта».

Дописувачка вводить в оману, бо дійство відбувається не у ПЦУ, а в Марійському духовному центрі "Зарваниця", що на Тернопільщині і належить до Української греко-католицької церкви. В храмах УГКЦ живі вертепи із музиками і різдвяними персонажами не рідкість для прихожан. Наприклад, пошук на Youtube знаходить багато відео минулих років, де у різних церквах УГКЦ проходять різдвяні вистави і серед персонажів цар Ірод, Чорт, Смерть, Ангел, які є традиційними: https://www.youtube.com/watch?v=s3O3rHFhBaE, https://www.youtube.com/watch?v=f4F66iQyrFU, https://www.youtube.com/watch?v=lpSs6Y_p9hU

Але чомусь ці відео не викликали жодного обурення на відміну від того, про яке повідомила російська пропаганда.

Щодо Києво-Печерської лаври, яка є головною святинею православних Східної Європи, то УПЦ (МП) не отримала дозвіл проводити богослужіння в Успенському соборі та в сусідній Трапезній церкві. Священники московського патріархату проводили там служби впродовж 20 років, але 31 грудня 2022 закінчився договір оренди і Міністерство культури рекомендувало його не подовжувати.

Сьомого січня митрополит Православної Церкви України Епіфаній провів богослужіння у Києво-Печерській Лаврі вперше, а 19 січня на Водохреща – вдруге. Проросійські видання назвали ці події «захватом головного храму» і «захватом раскольніков». А після благодійного виступу на день Соборности розповсюдили фейк про те, що «радикали оскверняють святиню», в якій тепер лунає не молитва, а рокконцерти. Після росіян цей меседж підхопили і деякі українці.

Насправді дозвіл на концерт дали чиновники з Мінкультури, а не ПЦУ, яка сама отримувала дозвіл на два святкові богослужіння. «Рокконцертом» був виступ бандуриста Тараса Компаніченка, якого важко назвати рокером, бо разом з колективом “Хорея Козацька” він виконує старовинну музику та українську давню пісню. Це не перший концерт бандуриста на території Києво-Печерської Лаври, попередній був за кілька місяців до того. Але цього разу місцем виступу керівники заповідника обрали Трапезну церкву, що і викликало обурення відвідувачів проросійської церкви.

Хоча в коментарі журналістам заступник гендиректора Національного заповідника Києво-Печерська лавра Костянтин Крайній пояснив, що не бачить проблеми у виступі, бо той був у трапезній палаті, відділеній від церкви дверима і є місцем, де монахи їли, а не молилися. 

Не сподобався коментаторам виступу і вибір пісень, мовляв при церкві пролунали пісні про війну, але за словами організаторів цей захід був ініційований заповідником і проводили його для бійців ЗСУ, а деякі люди спеціально нагнітають істерію. Найбільш емоційні коментарі справді використали проросійські медіа. Вони ж через кілька днів після того напишуть і про нашестя ворон у Києві small logo

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01