ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Російська пропаганда через проплачену рекламу в Facebook просуває сайти-підробки українських медіа

Стрічка новин буквально тоне в проплачених дописах із позначкою «реклама». Усі вони сіють «зраду» і відверту брехню: українська влада погрузла в корупції, західна допомога «йде в пісок»; військові не можуть протистояти російській ракетній навалі, а тому потрібно терміново домовлятися. Людині без критичного мислення після такої зухвалої брехні важко втриматися, щоб не написати кілька проклять на адресу української влади й військового керівництва. На що й розраховують пропагандисти: розколоти суспільство і підірвати довіру до тих, хто ухвалює рішення.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

Інформаційна війна виходить на новий рівень. Ваш допис чи коментар укотре видалили, оскільки свідчення про російські злочини не вписуються в красиву картинку світу з рожевими поні? Або алгоритмам соцмережі не сподобалося, що ви росіян нарекли їхньою історичною назвою?


Не поспішайте дорікати собі за надмірну озлобленість. Ви тут ні до чого. Справа в подвійних стандартах. Фейсбук просто хоче, щоб ви заплатили за право говорити правду. За гроші він дозволить навіть брехати і просувати фейкові сайти, чим активно користуються російські пропагандисти під маскою ботів.

Стрічка новин буквально тоне в проплачених дописах із позначкою «реклама». Усі вони сіють «зраду» і відверту брехню. Короткий переказ — українська влада погрузла в корупції, західна допомога «йде в пісок»; військові не можуть протистояти російській ракетній навалі, а тому потрібно терміново домовлятися; щойно мобілізованих без підготовки відправляють на забій.

Людині без критичного мислення після такої зухвалої брехні важко втриматися, щоб не написати кілька проклять на адресу української влади й військового керівництва. На що й розраховують пропагандисти: розколоти суспільство і підірвати довіру до тих, хто ухвалює рішення.

📌 Розглянемо кілька останніх прикладів:

▶️ 1. Корупція

🚫 «Замість того, щоб виділяти гроші на боротьбу зі злодіями, які як завжди підуть в пісок, потрібно судити їх як зрадників, правильно тут пишуть…», — усе це ілюструють карикатурою з українським військовослужбовцем без штанів і дають посилання на джерело з докладною інформацією.

🔗 Якщо за ним перейти, ми побачимо статтю «Корупція = Держзрада» на сайті «Obozrevatel». Авторство приписують журналістці Марині Погорілко.

✅ От тільки це фейковий сайт, який видає себе за видання з такою назвою. Це можна визначити за доменом: якщо на підробці це якесь «ltd», то на справжньому Obozrevatel — всім звичне «com».

❗ Це старий як світ прийом, до якого шахраїв регулярно вдаються. Щойно у червні ми розповідали про фейковий сайт українського видання РБК-Україна. На ньому російські пропагандисти опублікували брехливу статтю, в якій від імені редактора стрічки новин Дмитра Браславського цитували так само фейковий фейсбук-допис головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Раніше підробляли також інші провідні українські видання.

▶️ 2. Потрібно домовлятися

Інший приклад російського «вкиду»:

🚫 «Поки нас поливають смертельними снарядами, іноземні гравці отримують вигоду з цього конфлікту. Ми не зможемо створити механізм для знищення ракет. Потрібно починати домовлятися, поки ці «калібри» повністю не знищили Україну», — далі наводиться посилання.

🔗 Якщо натиснути на лінк, ми потрапимо на, як здається, сайт УНІАН. А саме — статтю Синельник «Криваве шоу має тривати?».

✅ От тільки, як і в попередньому прикладі — це підробка справжнього сайту інформаційного агентства. Достатньо натиснути на головну сторінку і подивитися в адресний рядок, аби в цьому переконатися — там буде якась абракадабра, а не як має бути.

❗ В обох випадках імена журналісток вказані справжні. От тільки вони до цих пропагандистських публікацій не мають жодного відношення. Ми зв’язалися з Iryna Synelnyk, вона нам підтвердила, що дійсно працює в УНІАН. Однак про цю брехливу статтю чує вперше.

👉«Мені приходили погрози минулого тижня. В проросійській позиції звинувачували, але це неправда, то я заблокувала цю людину», — розповіла нам Ірина.

Це випадок показує, що пропагандистська схема почасти працює. Ймовірно та людина прочитала фейкову статтю. Розуму, щоб зрозуміти, що це пропаганда їй вистачило, а щоб здогадатися, що журналістку банально підставили — очевидно, вже ні.

▶️ Мобілізованих без підготовки відправляють на забій

🚫 «Наше керівництво приховує від нас справжні цифри. Справжня кількість загиблих може дійти до 1 мільйона. Якщо все продовжиться у такому дусі, то незабаром у нас взагалі не залишиться захисників», — такий текст супроводжується картинкою з написом, мовляв, мобілізованих українців без підготовки продовжують відправляти малими групами на забій.

🔗 У цьому випадку в кінці теж наводиться посилання. От тільки на відміну від двох попередніх випадків, воно веде на справжню статтю на справжньому сайті New York Times.

✅ От тільки там НЕМАЄ АНІ СЛОВА про те, що українців відправляють без підготовки на забій і що втрати українських військовослужбовців можуть сягати 1 мільйона людей.

👉У статті йдеться, що «офіційні особи США стверджують, що кількість загиблих і поранених у війні в Україні становить майже 500 тисяч. Але це сукупно разом із російськими втратами.

🦉Замість підсумку

Усі ці «вкиди» публікуються від облікових записів-одноденок з абсурдними, нашвидкуруч вигаданими «іменами»: lustrous kosher, This Free, Profuse Past та інші. Звісно, якщо ви бачите таку брехливу рекламу Facebook — на неї варто поскаржитися. Якщо таких скарг буде достатньо, дописи видалять.

Однак це лікування симптомів. Уже завтра російські пропагандисти наплодять з кілька десятків інших фейкових обліковок, від імені яких знову купуватимуть рекламну площу у вашій стрічці новин. Потрібні системні рішення на рівні, наприклад, Міністерство цифрової трансформації України та Міністерство культури та інформаційної політики України, які мають комунікувати з офіційною адміністрацією Facebook  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01