ПІДТРИМАТИ НАС
Допомога
ЗСУ

Російська пропаганда через сайти-підробки просуває свою брехню на українську аудиторію

Наше викриття про тексти на підробленому сайті УНІАН мало вибуховий ефект: майже 500 репостів, охоплення — 40 тисяч людей, деякі провідні медія підхопили цю тему. Розповідаємо про те, як внаслідок брехливих російських статей постраждала українська журналістка Ірина Синельник, ім'ям якої й були підписані фейкові матеріали. Зокрема журналістці почали надходити погрози від читачів.
ФЕЙКИ
ФЕЙКИ

«Зрада на правах реклами», — влучно прокоментувала Оксана Забужко наш допис про те, як Фейсбук просуває російську пропаганду, якщо за неї заплачено.

Наше викриття мало вибуховий ефект: майже 500 репостів, охоплення — 40 тисяч людей, деякі провідні медія підхопили цю тему.

Ми сподівалися, що такий розголос допоможе швидко вирішити цю проблему. А головне — захистить потерпілу журналістку з Чернігова Ірину Синельник.

Річ у тім, що її ім’я використали для підпису сфальсифікованої статті, опублікованої на фейковій сторінці агенції УНІАН. Після цього журналістці почали надходити погрози від читачів, які подумали, що Синельник дійсно є авторкою того брехливого тексту.

«Матеріал, підписаний мною, український, і не схожий на Гугл-транслейт, йдеться там про значні втрати українців та необхідність домовлятися з ворогом. Цей матеріал я не писала. Зичу бути уважними до емоційних публікацій, звертати увагу на деталі, шукати першоджерела», — прокоментувала Синельник.

Тоді вона звернулася до Служби безпеки України, повідомила про цей випадок також керівництво агенції УНІАН, з якою співпрацює. Минуло чотири дні, а шахраї і далі клепають свої брехливі статті на фейковому сайті. Цього разу про торгівлю українськими дітьми — дивіться скрин під цим дописом.

«В УНІАН відповіли, що чекають пояснень юристів і служби безпеки. Сьогодні піду напишу ще заяву до Кіберполіції», — сказала Синельник.

UPD: Нагадуємо, сайт-підробку можна вирахувати за доменом, на якому він розміщений. Цього разу - це "org", тоді як справжній сайт УНІАН знаходиться на "ua"

КіберполіціяСлужба безпеки України  small logo

НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ
Сова
Сова
фактчекерка на всі крильця
АКТУАЛЬНІ НОВИНИ
01 / 01